Ziua Recunoştinţei – Thanksgiving Day


365 Days of Thanksgiving


Veche de 400 de ani, Ziua Recunoştinţei – Thanksgiving Day, în engleză – este una dintre cele mai importante sărbători tradiţionale pentru americani, englezi şi germani deopotrivă, pentru fiecare însă având o istorie diferită.
 
Ziua Recunoștinței (engleză: Thanksgiving Day, franceză: Jour de l’Action de grâces) este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește (tradițional lui Dumnezeu) pentru bogăția recoltei din acel an. Ea se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada). Este o sărbătoare a familiei.
 
Primii care au sărbătorit Ziua Recunoştinţei au fost pelegrinii şi puritanii din Anglia, primii colonişti europeni sosiţi în „Lumea Nouă” în căutarea libertăţii religioase. Se spune că pentru noii locuitori, clima a fost atât de aspră încât recolta înregistrată în 1621 nu a fost decât un miracol, aşa încât, în semn de recunoştinţă, aceştia au mulţumit lui Dumnezeu pentru recoltă printr-o festivitate.
 
 
În Statele Unite majoritatea afacerilor (în afară de magazine) sunt închise joi și vineri în săptămâna cu Thanksgiving pentru a permite angajaților să se reunească, cu familia.
 
În Statele Unite se organizează parade de Ziua Recunoștinței, cu ocazia cărora defilează de obicei fanfare școlare și se prezintă diferite care alegorice.
New York-ul se laudă astăzi cu cea mai sonoră paradă cu prilejul acestei zile, dar istoria sărbătorii a luat naştere prima dată în Massachusetts, pe atunci, colonia Plymouth.
 
În SUA, cea care a impus Sărbătoarea Recunoştinţei a fost jurnalista Sarah Josepha Hale. Prin influenţa sa editorială – articole, scrisori oficiale -, în 1863, aceasta reuşeşte să îl convingă pe preşedintele Lincoln să sărbătorească, în ultima zi de joi a lunii noiembrie, Ziua Naţională a Recunoştinţei.
Abia în 1941, în urma rezoluţiei date de Congresul SUA şi mai târziu, Ziua Recunoştinţei devine oficial sărbătoare naţională.
 
În Regatul Unit al Marii Britanii, Thanksgiving este o altă denumire pentru Ziua Recoltei, și se sărbătorește în biserici și în sate într-o duminică după strângerea recoltei în acea localitate, fără a fi o sărbătoare deosebit de importantă.
Această sărbătoare a fost preluată de primii coloniști sosiți în Lumea Nouă, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure. În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a SUA.
 
În Canada, ziua de Thanksgiving se sărbătorește în a doua zi de luni din octombrie, ca mulțumire pentru o recoltă bogată. Rădăcinile sărbătorii din Canada diferă de ale celei din SUA: un explorator britanic, Martin Frobisher, încerca să găsească o cale spre Orient. Nu a reușit, dar s-a stabilit în Canada. În anul 1578 a ținut o ceremonie, în regiunea care astăzi poartă numele de provincia Newfoundland and Labradorspre a aduce mulțumiri pentru faptul că a supraviețuit unei călătorii atât de lungi. Alți coloniști sosiți ulterior, au continuat tradiția. Ulterior, Frobisher a fost înnobilat și un golf la Oceanul Atlantic, în nordul Canadei, a primit numele de Frobisher Bay, în memoria sa.
A doua zi după Ziua Recunoștinței este cea mai aglomerată zi pentru cumpărături. Magazinele deschid foarte devreme și au oferte speciale pentru a atrage cât mai mulți clienți. Nu este ceva neobișnuit să se formeze cozi la mall-uri de la șase dimineața.
 
În Germania sărbătoarea este cunoscută sub numele de „Erntedankfest” şi este serbată încă de pe vremea coloniştilor, astăzi fiind celebrată cu precădere în şcoli, cu muzica, dansuri şi poeme despre toamnă.
 
Mâncărurile tradiționale de Ziua Recunoștinței sunt curcan umplut (fript, afumat sau la cuptor), jambon, cartofi piure, cartofi dulci, porumb, și plăcinta de dovleac.
 
Şi românii au Ziua Recunoştinţei. „Ziua Recunoştinţei” echivalează cu „Ziua Recoltei” la români. Pentru ce sunteţi recunoscători?
 
În schimb, la români „Ziua recoltei” nu se sărbătoreşte la o anumită dată, ci fiecare zonă sau oraş din ţară gazduieşte petrecerea într-un weekend din luna octombrie. Românii sărbăresc în pieţe sau în aer liber, cu muzică românească, berbecuţ, mititei, must şi bere.
 
Ar fi bine să împrumutăm şi noi modelul american, adică să avem o zi a recunoştinţei ca a lor?
Pentru ce sunteţi recunoscători?
 
Surse: Wikipedia, Unica, Realitatea

3 gânduri despre „Ziua Recunoştinţei – Thanksgiving Day

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: