Adevarul despre Colesterol


Colesterolul este considerat astăzi cel mai mare duşman pentru viaţa oamenilor deoarece este asociat cu bolile cardiovasculare. Din păcate, în zilele noastre rata de creştere a cazurilor de îmbolnăvire cu acest tip de afecţiuni este… foarte mare. Ele sunt principala cauză de deces dar şi de creare a numeroase invalidităţi (ex. arterita cu amputaţii).

Mitul colesterolului care dăunează sănătăţii a apărut încă din urmă cu circa 50 de ani, ca o consecinţă a studiului Framingham, un studiu ambiţios care a pus bazele unui nou sistem de evaluare al riscului cardiovascular, luând în calcul sexul pacienţilor, vârsta, nivelul colesterolului total, statusul de fumător/nefumător, HDL-colesterolul şi tensiunea arterială sistolică.

Colesterolul „bun” şi cel „rău”
Una din confuziile pe care este bine să le înlăturăm este exprimarea simplificată care a dus la ideea că există mai multe tipuri de colesterol. De fapt colesterolul este transportat prin sânge cuplat cu molecule proteice de joasă densitate (numite LDL low-density-lipoprotein), molecule de foarte joasă densitate (VLDL very-low-density-lipoprotein) şi molecule de înaltă densitate (HDL high-density-lipoprotein). Prin urmare, exprimarea LDL colesterol sau HDL colesterol ca atare este eronată, existând doar complexe formate din proteine HDL şi colesterol sau proteine LDL şi colesterol.
Deoarece colesterolul este o substanţă creată în mod natural în organism este absurd să credem că el este un duşman şi că nivelul lui trebuie redus. Este ca şi cum în cazul unei infecţii însoţite de febră ne-am preocupa să scădem nivelul temperaturii corpului fără să ne intereseze care este cauza ei şi să considerăm acest simptom ca duşmanul nostru şi nu ca o metodă de luptă a organismului împotriva unei agresiuni.
De fapt, nivelul ridicat de colesterol reprezintă răspunsul corpului uman la factori care duc la spargerea vaselor de sânge şi în consecinţă la moarte. De aceea, reducerea colesterolului prin procedee de reducere a sintezei interne nu poate duce la niciun rezultat bun.

Spuneţi NU statinelor !
Metoda principală folosită astăzi de medicii cardiologi pentru scăderea colesterolului constă în prescrierea statinelor. Sunt utilizate 5 statine: 2 sunt extracte naturale de ciuperci otrăvitoare, 1 este un produs semisintetic iar 2 sunt sintetice. Ele actionează la nivel hepatic, legând moleculele LDL în ficat şi reducând nivelul colesterolului seric în detrimentul sănătăţii. Cercetări recente au estimat că folosind statine beneficiile sunt de 1,5%, în vreme ce miopatia, impotenţa sexuală şi bolile pulmonare mortale (în special la persoane vârstnice) sunt foarte ridicate.

Remedii naturale pentru scăderea colesterolului
Unul din motivele principale pentru care organismul creşte nivelul colesterolului sangvin este prezenţa homocisteinei în sânge. Această substanţă agresează pereţii vaselor, creând leziuni pe care colesterolul le astupă. De aceea, pentru reducerea nivelului colesterolului este benefic să acţionăm prin tratamente naturiste pentru reducerea homocisteinei. Pentru aceasta se recomandă folosirea de preparate pe bază de trimetilglicină şi cofactori care inhibă transformarea metioninei din alimentaţie în homocisteină.
În continuare se folosesc produşii pe bază de fibre de Psyllium sau acizii graşi Omega-3 (de exemplu din seminţe de in)Atenţie, se recomandă ca cele două tipuri de remedii să fie folosite la distanţă de cel puţin o oră unul de celălalt deoarece fibrele de Psyllium anulează efectele bune ale acizilor Omega-3, legându-i şi eliminându-i ca atare. În plus, acizii omega-3 vor împiedica fibrele din Psyllium să lege grăsimile nocive din alimentaţie.
Un alt produs folosit pentru scăderea colesterolului este Aloe Vera gel cu pulpă. Acesta conţine vitamina C şi C2 (bioflavonoizi) care acţionează la nivelul pereţilor vaselor de sânge, crescând sinteza de colagen (vitamina C singură nu poate să facă acest lucru). Mai mult, produsul limitează daunele aduse vaselor de sânge, oprind astfel procesul de ateroscleroză sau pericolul de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral.

(sursa: Doctoracasa.ro; Autor: Dr. Roxana Ionescu, medic primar Fundaţia Medicer Bios, Ploieşti)

SI UN ARTICOL – DE FAPT, UN STUDIU MAI AMPLU SI FOARTE DOCUMENTAT, MAI JOS:

Despre Crestor, Zocor, statine. Cum imi scad colesterolul? Efectele statinelor. Beneficii si reactii adverse (via Hapi. Riverwoman)

Despre Crestor, Zocor, statine .Cum imi scad colesterolul?.Efectele statinelor. Beneficii si reactii adverse Avertisment: daca nu va interseaza medicina si nu aveti colesterolul marit nu cititi acest articol. Va veti plictisi teribil 🙂 Sunt sanatoase? NU. Vor scadea nivelul de colesterol „rau“ din sange? DA. Aceste medicamente din clasa statinelor exact asta fac : scad LDL si nimic mai mult. O sa enumar spre final care sunt efectele adverse . Am adunat aceste informatii nu numai de pe prospecte dar si din relatarile pacientilor din alte tari precum si … Read More

via Hapi. Riverwoman

7 gânduri despre „Adevarul despre Colesterol

  1. Lore, sarumana pentru preluare
    Nu as fi citit atat si nu m-as fi documentat daca nu era vorba de mama mea in toata povestea asta
    Acum are colosterolul (aproape) normal cu dieta si cu Omega 3 – fara pic de statine.

    1. Da, Hapi, si la mine este vorba despre Mama (dar, si despre mine, desi la ultimele analize, din primavara, am avut colesterolul in limite normale). Eu am luat Omega 3, anul trecut timp de vreo 6 luni, dar in primavara, mi s-au prescris si mie statine (inainte de a face analizele). Si mamei, la fel – tot statine (dupa analizele care indicau colesterolul marit). Le-am luat , dar ulterior, am ajuns la endocrinolog care a criticat medicul ce mi le prescrisese fara ca macar sa vada analizele, si mi-a spus ca disfunctia tiroidiana este de vina ptr. colesterolul marit. De cca.3 luni urmez tratamentul ptr. hipotiroidism dar, am de gand sa iau din nou, si sa o conving si pe Mama sa ia, Omega 3.
      Sanatate mamei tale (si ai grija cu…ereditatea – de fapt, tu trebuie sa stii mai bine)!

  2. Merci Lore….
    Da, ai dreptate cu ereditatea – eu ma tem mai mult de diabet. Mama are DZ insulinodependent. Totusi, l-a facut dupa 45 de ani …dupa o suparare mare – pierderea serviciului – singurul loc de munca pe care l-a avut si pastrat de cand eram eu bebe :). Cred ca asta a destabilizat-o foarte mult. Si probabil nici nu se hranea ea foarte sanatos
    E bine ca ai renuntat la statine. Sunt unele dintre medicamentele cu cele mai multe si des intalnite reactii adverse
    Omegar 3 si Omega 6 – un adevarat elixir de sanatate! Si Ginko Biloba!

Lasă un comentariu