SAPTE


Există:„7 minuni ale lumii antice”; ele sunt: Marea Piramidă de la Giza, Grădinile suspendate ale Semiramidei, Templul zeiţei Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olimpia,Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rodos, Farul din Alexandria.

Această prezentare necesită JavaScript.

Exista si „7 minuni ale Evului Mediu”: Colosseum-ul din Roma, Catacombele din Alexandria, Marele Zid Chinezesc, Stonehenge, Turnul din Pisa, Turnul de Porţelan din Nanjing, Moscheea de la Hagia.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sunt definite si „7 minuni naturale ale lumii” şi anume: muntele Everest, cascada Victoria, Marele Canion, Marele Recif de Corali, Aurora Boreală, vulcanul Paricutin, portul Rio de Janeiro.

Această prezentare necesită JavaScript.

Există „7 continente”:

Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, Antarctica, Australia si Oceania.

Curcubeul are „7 culori”: rosu, orange, galben, verde, albastru, indigo si violet (ROGVAIV).

att00022

att00022

Cerul este “împărţit în 7”: atmosfera, exosfera, ionosfera, termosfera, mezosfera, stratosfera şi troposfera.Cele „7 păcate” capitale sunt: lăcomia,desfrâul, avariţia, invidia, mânia, lenea, trufia.Cele „şapte virtuţi”ale omului sunt: smerenia, dărnicia, bunătatea, răbdarea, modestia, abstinenţa şi sârguinţa.În Biblie se descriu cele „7 zile” în care Dumnezeu a creat lumea.Grupul de „7 stele” denumit “Pleiade” este singura constelaţie cunoscută în fiecare cultură de pe Pământ, actuală sau dispărută, datând de cel puţin 40.000 de ani; în mitologia greacă, Pleiadele erau şase surori împreună cu mama lor, care au fost fugărite prin păduri de Orion Vânătorul până ce Zeus s-a îndurat de ele şi le-a transformat în stele; Aborigenii numesc această constelaţie “Wurunna” şi o asociază cu zeul vânătorii, iar amerindienii o cunosc sub numele de “Constelaţia celor Şapte Fecioare” urmărite de un urs; Pleiadele se regăsesc şi în legendele aztecilor, ale incaşilor, polinezienilor, chinezilor, hinduşilor, africanilor, precum şi la egipteni.

att00023

att00023

Cobra de la Angkor Wat din Cambogia are „7 capete”, copacul cosmic al şamanilor are 7 ramuri şi tot 7 sunt sferele sau treptele cereşti.

att00024

att00024

Există „7 zile” ale săptămânii denumite după cei 7 zei romani, care la rândul lor au fost numiţi după cele 7 planete ce se puteau observa cu ochiul liber.„7” este considerat un „număr norocos’ în mai multe culturi; de exemplu, în Japonia, mitologia vorbeşte despre Cei Şapte Zei ai Norocului (Shichifukujin)
att00025

att00025

În cultura chinezilor, numărul 7 este proeminent; de exemplu, a şaptea zi după prima lună plină din an este Ziua Omului; această zi este considerată ziua universală a tuturor fiinţelor umane de pe planetă; de aceea fiecare chinez îşi sărbătoreşte ziua de naştere la data respectivă (nu înseamnă totuşi că nu o sărbătoreşte şi în ziua calendaristică în care a apărut pe Pământ).Se spune că dacă visezi „cifra 7” îţi vei întâlni sufletul pereche.Cultura hindusă vedică susţine că omul are „7 puncte energetice” sau chakre.Vaca, un animal sacru în India, are 21 de nume, de trei ori cifra şapte.Bushido sau “calea războinicului” din cultura japoneză este un cod care ajută samuraii să însuşească „7 virtuţi”.În legendele budiste se spune că după ce s-a născut, Buddha s-a ridicat în picioare şi a făcut „7 paşi”.

Consiliul suprem al babilonienilor se compunea din „7 zei”, fiecare legat de un astru.

În folclorul irlandez, al 7-lea fiu al celui de-al 7-lea fiu are puteri magice; în folclorul românesc, acesta este vampir.

În folclorul iranian, pisica are 7 şi nu 9 vieţi şi îşi poartă pisoii de şapte ori în şapte locuri diferite.

Potrivit mai multor credinţe, există „şapte trepte” ale Raiului care corespund celor şapte corpuri cereşti (Pământ, Soare şi celelalte 5 planete care se pot vedea cu ochiul liber); în iudaism, al „şaptelea Rai” este denumit Araboth şi este casa Tronului Gloriei, care este păzit de cei „şapte arhangheli”.

La nunţile evreieşti, există „şapte zile” de binecuvântări (Sheva Brachot).

Dintre multele denumiri pe care vechii evrei le aveau pentru Dumnezeu, cele „şapte nume” ale acestei Divinităţi pe care scribii trebuiau să se îngrijească să le scrie corect erau: El, Elohim, Adonai, Yhwh (Yehova), Ehyeh-Asher-Ehyer, Shaddai şi Zebaot.

Templul lui Solomon avea „7 trepte”.

Roma a fost construită pe „şapte coline”: Palatina, Capitolina, Quirinal, Viminal , Esquilina, Caelan, Aventina; Roma a fost de asemenea condusă, la început, de o linie de „7 şapte împăraţi”.

Există „7 perioade” ale elementelor în tabelul chimic al lui Mendeleev, „7 note muzicale”, 7 compuşi principali ai celulei vii: apă, substanţe proteice, lipide, polizaharide, acizi nucleici ADN şi ARN, molecule organice, săruri minerale. 7 este neutru pe scara PH-ului; apa pură are PH-ul 7.

Există 7 stadii ale dezvoltării umane: embrionul, fătul, sugarul, copilul, adolescentul, adultul, bătrânul.

Mărimea capului intră de 7 ori în înălţimea corpului.

Dimensiunea ochiului este a 7-a parte din lăţimea totală a capului.

Sunt 7 articulaţii ale membrelor superioare.

Potrivit studiilor ştiinţifice, 7 este numărul de ore pe care trebuie să îl doarmă un om pe noapte.

În tradiţia hipocratică, numărul 7 guvernează bolile corpului uman.

Gărgăriţele au 7 buline negre.

Gâtul majorităţii mamiferelor este format din 7 oase.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s