„Obama bis” – “Good job mister Obama”


„Obama bis” este titlul de pe coperta lui Libération, deasupra unei poze a preşedintelui reales, îmbrăcat în frac cu papion la gât şi extrem de zâmbitor.

Barack Obama a fost reales preşedinte al Statelor Unite, după ce l-a învins pe candidatul republican, Mitt Romney.

Editorialistul ziarului de centru-stânga constată că Obama a reuşit acolo unde Sarkozy, Berlusconi, Zapatero şi Brown au eşuat. Ei au preferat bilanţul imperfect şi proiectele incerte ale preşedintelui-candidat, decât ideiile voodoo şi hazardate ale adversarului său republican. Alegerea făcută de americani este justă, pentru că, să nu uităm, spune acealaşi Libération, Obama a evitat prăbuşirea economiei ţării sale, a reformat sistemul de sănătate şi a salvat sectorul auto.

Totodată, Barack Obama a păstrat raporturi civilizate cu restul lumii. Nu-i mai puţin adevărat, conchide editorialistul, că realesul preşedinte este departe de speranţele pe care le-a suscitat în America şi în restul lumii acum patru ani de zile. Îi mai rămân alţi patru ani, să ne arate că se mai poate schimba pe sine, dar şi ţara pe care o va conduce acum fără nici o grijă electorală.

Les Echos, ziar economic, constată că Obama a învins, dar republicanii rămân majoritari în Camera Reprezentanţilor. “Statul Ohio este cel care a decis soarta”, notează de partea sa Le Journal du Dimanche. “Obama, sezonul 2”, este titlul ales de conservatorul Le Figaro pentru prima sa pagină electronică, ediţiile imprimate ale ziarelor franceze fiind evident depăşite toate în acest moment, din cauza decalajului orar. Site-ul Mediapart exclamă “Obama. Again”, “Încă patru ani” este şi titlul pe care l-am tot ascultat pe radioul France Info, în timp ce revista Le Point ne descrie un “Obama scăpat ca prin minune. Cu toate că a decepţionat mult faţă de speranţele uriaşe suscitate acum patru ani, el câştigă un nou mandat, fără bucuria de atunci, dar cu o serie de cicatrice în plus şi cu mai multă luciditate”. Săptămânalul notează apoi care au fost cele trei chei ale noului suces: “tinerii, femeile şi hispanicii”, care au votat, pare-se, masiv pentru preşedintele-candidat.

În sfârşit, să mai remarcăm seria de articole din presa franceză, care subliniază faptul că statele Colorado şi Washington au devenit azi noapte primele din America în care s-a legalizat prin referendum consumul de cannabis, de marijuana “în scopuri recreactive”. O altă premieră a avut loc în Wisconsin, unde a fost aleasă senatoare Tammy Baldwin, prima femeie care şi-a făcut publică homosexualitatea. Şi dacă tot suntem la acest capitol, varianta franceză a site-ului american Huffington Post notează de asemenea că statul Maine a devenit primul care legalizează mariajul între persoane de acelaşi sex.

În încheierea acestei reviste a presei franceze, o ultimă remarcă şi anume faptul că există în Franţa şi publicaţii considerate serioase, precum Marianne, care nu evocă deloc, dar deloc rezultatele alegerilor americane.

Toată lumea a remarcat mesajul pe Twitter trimis azi noapte de Barack Obama celor peste 22 de milioane de abonaţi ai săi: “4 more years”/”Încă patru ani şi asta graţie vouă”, scria la ora 5.10 preşedintele-reales, chiar dacă personal nu am avut nici o contribuţie la acest succes electoral. De notat că mesajul prezidenţial era semnat “bo”, adică era scris de însuşi preşedintele şi nu de staff-ul său de campanie.

Good job mister Obama”, îi răspund mai mulţi celebri bloggeri francezi, demonstrând totodată simpatia de care se bucură în Hexagon liderul democrat. Mulţi alţii preiau pur şi simplu sloganul de acum patru ani al lui Obama “Yes, we can”, pentru a saluta realegerea sa. Alţi analişti estimează că mesajul de azi noapte al preşedintelui reales va deveni repede cel mai popular mesaj de pe Twitter. Un alt mesaj preluat de mulţi a fost cel pe care Obama l-ar fi trimis lui Mitt Romney: “I just beat you, and this is crazy, but this election is over, so call me maybe?”, cu alte cuvinte Obama îi spune republicanului că l-a învins, că e bucuros, dar că aşteaptă un telefon de la el, acum că alegerile s-au terminat. Apelul lui Romney a venit, destul de târziu e adevărat, telefon în care republicanul îşi recunoaşte înfrângerea şi îl felicită pe Obama.

Alţi bloggeri se întreabă “care şef de stat va fi primul care va răspunde la mesajul lui Obama, ştiut fiind că peste 50 de preşedinţi din lumea întreagă sunt abonaţi” la reteaua de microblogging. Victoria lui Obama a fost pe larg salutată pe Twitter şi de tinerii democraţi americani instalaţi în Franţa şi care au urmărit toată noaptea derularea numărătorii voturilor.

Alt mesaj care face valuri pe Twitter este cel trimis de Donald Trump. Multimiliardarul american a scris supărat miercuri dimineaţă: „Asistăm la o adevărată comedie. Nu suntem în democraţie!”, exclamă Trump, înfuriat de victoria lui Obama.

sursa: internet; realitatea.net

4 gânduri despre “„Obama bis” – “Good job mister Obama”

  1. Am vazut recent un documentar despre viata lui Obama dar se pare ca l-au scos de pe net …Sunt multe mistere in povestea vietii lui si se pare ca albii,americanii nu prea i-au dat multe voturi ….Dar pana la urma politica e politica …mie imi place sa o numesc MAFIE 🙂

    • In urma cu 4 ani, am fost de-a dreptul entuziasmata atat de actualul presedinte american reales (am cautat atunci, si am gasit, foarte multe informatii interesante, si pozitive, desigur, despre el), cat si de curajul si deschiderea americanilor de a renunta la prejudecati si a-l vota masiv… Inaintea recentei campanii electorale, am aflat insa, inveitabil si lucruri care nu-i fac deloc cinste, cum ar fi acela ca a consumat droguri, in tinerete sau ca nu si-ar recunoaste si ajuta rude de gradul I (un frate de tata) aflate in dificultate (saracie)…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s