S-a intamplat pe 29 octombrie…


…s-a nascut Majestatea Sa Maria, Regină a României, un spiritul luminat ce era cu mult inaintea timpurilor in care a trait. Frumusetea sa rara a incantat sufletele multora dintre contemporani – bruneta cu ochi albastri argintii, scanteietori, cu luciri de otel.

Regina Maria a României s-a născut la Eastwell Park în Kent si a fost nepoata Regelui Edward al VII-lea și verișoara primară a Țarului Nicolae al II-lea și a Regelui George al V-lea.

Regina Maria nu a fost o persoana obisnuita. Spiritul sau luminat era cu mult inaintea timpurilor in care a trait. Gustul ei pentru safire şi perle a determinat-o să colecţioneze piese de o frumuseţe rară.

Frumusetea sa rara a incantat sufletele multora dintre contemporani. Bruneta cu ochi albastri argintii, scanteietori, cu luciri de otel.

Principesa Maria, încă de la venirea sa în Romania, s-a simţit legată de destinele acesteia, de viitorul tuturor românilor. Până la urcarea ei pe tron, în 1914, a dat naştere la şase copii:  Carol (viitorul rege al României), Elisabeta (viitoarea regină a Greciei), Mărioara (viitoarea regină a Iugoslaviei), Nicolae (viitor regent al României), Ileana şi Mircea.

Regina Maria a iubit arta, poezia și filosofia. Ea a continuat tradiția Reginei Elisabeta de susținere a acestora, ajutând cu burse de studiu și bani o seamă de personalități din lumea literară și artistică.

A scris la rândul ei povestiri pentru copii, poezii și a pictat, florile ei preferate fiind crinii si macii. A colecționat lucrări de artă ale unor pictori foarte cunoscuți precum Arthur Verona, Ștefan Popescu, Kimon Loghi, Cecilia Cuțescu Storck, Nicolae Vermont, Eustațiu Stoenescu.

Regina Maria a avut o personalitate covarsitoare si un rol deosebit de important in timpul si la sfarsitul Primului Razboi Mondial. Regina Maria a fost supranumită de popor „Mama răniților” și „Regina-soldat”, pentru atitudinea ei bravă din timpul Primului Război Mondial, când, alături de doamnele de la curte a lucrat direct pe front în spitale de campanie și a coordonat activitatea unei fundații de caritate. Înzestrată cu calităţi multiple, cu o îndrăzneală şi energie aproape necunoscute la capetele încoronate, Regina Maria, odată cu intrarea României în razboi, s-a integrat în corpul surorilor de caritate. Gata de ajutor oricând şi oriunde, cu riscul sănătăţii sau al vieţii, vizitează raniţii şi bolnavii de pe front, aşa cum o făcuse încă în războiul din 1913, prin lagărele de holerici. Prezenţa ei pretutindeni mărea curajul şi dădea tuturor siguranţa biruinţei finale. După ocuparea Capitalei de către inamic, a luat calea refugiului la Iaşi, dar a participat la toate durerile poporului cauzate de război.

Această prezentare necesită JavaScript.

Odată cu începerea lucrărilor Conferinţei de Pace de la Paris în 1919, cea care, suportând cu stoicism suferinţele războiului strânsese simpatii în jurul poporului nostru, mulţi străini vazând în ea simbolul resurecţiei naţionale, a desfăşurat o bogată activitate de recunoaştere internaţională a României Mari. Prin vizitele oficiale făcute suveranului englez, ori întrevederile cu conducatorii politici ai statelor Antantei, cu preşedintele Wilson la Paris, în 11 aprilie 1919, ori articolele publicate în diferite ziare şi mari reviste europene, s-a straduit să prezinte cât mai bine interesele României.

Frumoasă, elegantă, inteligentă şi neînfricată, admirată şi invidiată, devotată trup şi suflet poporului său şi României. „La strălucirea şi duritatea diamantului ea adaugă transparenţa cristalului, o inimă de aur şi o rezistenţă de fier”, astfel o descria, cu o precizie desăvârşită, Saint-Aulaire, ambasadorul Franţei la Bucureşti, pe Maria, Regina României.

Obiecte de mobilier aparținând reginei pot fi văzute și în interiorul castelului Bran, acolo unde Regina Maria și-a pus amprenta pregnant în decorarea acestuia și unde și-a petrecut o parte frumoasă a vieții.

Cine a stat in spatele Marii Uniri a fost multa vreme tinut secret. Desi nu s-a nascut pe aceste pamanturi, Regina si-a iubit tara de adoptie si a facut tot ce a putut pentru a o reintregi.

După încoronarea de la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922, alături de regele Ferdinand ca suverani ai României Mari, Regina Maria a efectuat vizite oficiale în Occident, făcând cunoscută istoria şi cultura poporului român.

Regina Maria trebuia să respecte un protocol, dar totodată era cochetă şi nu mai puţin elegantă. Din dorinţa de a fi cât mai plăcută, era foarte atentă la aspectul ei. Toaletele şi le comanda la diferite case de modă cunoscute, trecând de multe ori peste temutele restricţii ale Regelui Carol I.

S-a îmbrăcat foarte des în costum de ţărancă româncă. Pasiunea ei pentru costumul tradiţional românesc a creat o adevărată modă, încât majoritatea fetelor de măritat din familiile boiereşti, din perioada în care Maria era Principesă Moştenitoare, aveau în garderoba lor cel puţin un splendid costum popular.

A încetat din viaţă în ziua de 18 iulie 1938 în castelul Pelişor. Intreaga presă internaţională, chiar şi aceea din ţările cu care România fusese în război, a adus cel mai înalt omagiu marii dispărute. Prin prevederile testamentare, trupul i-a fost înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeş, iar inima i-a fost depusă în ctitoria sa „Stella Maris” de la Balcic. Inima sa, nici neînsufleţită, nu şi-a găsit liniştea. Ea a trebuit să fie luată de la Balcic, odată cu cedarea Cadrilaterului către Bulgaria şi depusă în firida unei stânci de lângă Castelul Bran, pentru ca în martie 1971 să fie adusă în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României.

Regina „Maria a Romaniei” a fost un veritabil personaj istoric, deopotriva enigmatic si paradoxal, care si-a trait viata in mod pasional, uneori chiar frenetic, fiind considerata de majoritatea istoricilor drept „ultima romantica”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: