Povesti terapeutice – povestea maratonistului Stuart Jenkins


„Doamna Jenkins, a spus profesorul de gimnaziu, fiul dvs. nu va putea absolvi liceul, cu atat mai mult o facultate. Este din cauza ca este dislexic si are probleme in a invata.”

Stuart a mers la clasa de copii cu probleme de invatare, la o scoala dintr-un oras micut din Nebraska, unde fiecare se stia cu fiecare. Partea cea mai proasta nu era ca toti il etichetau cu termenul „prost”. Partea cea mai proasta era ca Stuart a crezut acele etichete. Asta pana in ziua in care totul s-a schimbat pentru el.

Cand Stuart a ajuns la varsta de 14 ani, i s-a permis sa mearga la un liceu departe de casa, si acolo etichetele au inceput sa dispara. A devenit cunoscut pentru performantele lui din atletism si, datorita increderii castigate, a inceput sa aiba rezultate din ce in ce mai bune si la scoala.

Contrar predictiilor initiale, nu doar ca a absolvit liceul, dar a facut-o cu o medie foarte buna. Si acest lucru s-a intamplat pentru ca a practicat disciplinat un anumit obicei. Pasiunea lui Stuart pentru alergat l-a facut sa isi seteze un obiectiv pe termen lung: sa se califice pentru Olimpiada. Pentru asta avea nevoie sa alerge maratonul de la Boston in 2 ore, 19 minute si 4 secunde!

Incepand de la varsta de 15 ani, in fiecare zi timp de 8 ani, Stuart a alergat pentru a se pregati pentru acea cursa. Nu a ratat nici o zi in 8 ani! Asta da disciplina!

Pana in ziua cursei, jurnalul sau zilnic arata ca a alergat exact 42,000 km pentru a se pregati pentru cursa de 42 de km. Adica a alergat 1,000 de km ca pregatire pentru fiecare km pe care il avea de alergat in cursa! In continuare redau propriile lui cuvinte cu ceea ce s-a intamplat in timpul cursei:

„Totul mergea ca pe roate pana am ajungs la kilometrul 28. Simteam dureri ingrozitoare in talpi si cred ca avea basici pe fiecare milimetru patrat. Adidasii imi erau plini de sange. Simteam dureri ingrozitoare, mai mari decat oricand in viata mea…

Incepeam sa ma intreb daca mai sunt dispus sa mai fac inca un pas in aceste conditii. Si atunci mi-a venit si raspunsul: „Stuart, esti la 9 km de a-ti realiza obiectivul pe care ti l-ai setat cu 8 ani in urma. E un obictiv pe care l-ai urmarit 42,000 km!”

Si puterea obiectivului a fost mult mai mare decat durerea fizica… si am continuat sa alerg… si cand am ajuns in varful dealului am vazut un ceas mare care indica 2 ore, 18 minute si 46 de secunde. Asta insemna ca mai aveam exact 18 secunde sa trec linia de sosire.

Si atunci am auzit in urechi o voce din difuzoare: Doamnelor si Domnilor, acum vine Stuart Jenkins. Este ultimul dintre cei care au sansa sa se califice pentru Olimpiada. Haideti sa il incurajam. Si in acel moment, 20,000 de oameni s-au ridicat instantaneu in picioare si au inceput sa aclame. Dar focusul meu integral era pe cronometru! Tic, tac… tic tac…

Nu sunt un sprinter, dar cred ca am sprintat catre linia de sosire si am ajuns in 14 secunde si m-am calificat pentru Olimpiada cu doar 4 secunde inainte de timpul limita!”

Oare ar fi putut Stuart sa sara peste training? In care zi si-ar fi putut permite sa nu isi urmeze obiectivul? Care kilometru din cei 42,000 de pregatire ar fi putut sa nu il alerge?

8 ani de alergat in fiecare zi, asta a fost disciplina pentru Stuart Jenkins.
Ce inseamna „disciplina”? Inseamna libertate! Disciplina iti da libertate – libertatea de a te elibera de mediocritate! Gandeste-te la disciplina ca la o cale catre eliberarea de limitari.
Si oricand dai de obstacole in drumul tau, continua sa mergi mai departe!

O duminica placuta!

(sursa de inspiratie: Dan Luca)
open.html?x=a62b&m=5RtP&mc=BK&s=V0D6S&y=E&

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s