Updated: Romania are un nou prim-ministru: Victor Ponta


General topographic map of Romania. Română: Ha...

(Photo credit: Wikipedia)

Updated:

Nominalizat, aseară, pentru a ocupa funcția de premier, liderul PSD, Victor Ponta, a anunțat că lista noului Guvern va fi prezentată, marți, pe 1 Mai, urmând ca votul în Parlament să fie dat luni, pe 7 mai. El nu a dorit să facă publice nume ale viitorilor miniştri, singura dezvăluire fiind pentru Ministerul Agriculturii, unde a spus că îl va susţine pe liderul PC, Daniel Constantin.

„Indiferent de schimbările politice nu ne-am schimbat programul(…) În perioada următoare trebuie să vorbesc mai puțin și să fac mult mai mult.

Lista noului Guvern, pe 1 Mai

„Marți, de Ziua Muncii, când oamenii se odihnesc, eu voi munci prezentându-vă lista cu noii miniștri”, a spus Victor Ponta. Întrebat cum va arăta guvernul, câţi oameni de la PNL, câţi de la PSD şi câţi de la PC vor fi, Victor Ponta a răspuns ”jumătate şi jumătate”.

„O primă preocupare va fi ca împreună cu ministrul finanţelor să ne întâlnim cu delegaţia FMI, cea a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, care se află acum la Bucureşti, care trebuie să vadă continuitate, dar şi să prezentăm viziunea noului guvern”, a mai spus Victor Ponta.

Acesta a precizat că va nominaliza în viitorul guvern oameni  care au mai fost miniştri sau secretari de stat. „Dacă aveam un mandat de patru ani, atunci mergeam cu oameni din generaţia mea, dar, pentru că e un mandat special, de şase luni, nu e timp de învăţat”, a mai spus premierul desemnat.

Cu excepţia lui Daniel Constantin, despre care a spus că va face parte din viitorul guvern, Ponta a refuzat să facă alte nominalizări.  Premierul desemnat a mai spus  că perioada de șase luni pentru care a fost desemnat să conducă Guvernul este „o cursă pentru a că România poate fi guvernată și altfel”, iar dacă va reuși, în noiembrie, românii vor vota pentru o nouă guvernare USL.

Victor Ponta a precizat că nu se vor schimba șefii de deconcentrate numiți politic cu alți șefi numiți politic.

Referitor la votul pentru învestitură, Victor Ponta a spus că ia în calcul şi votul minorităţilor, iar dacă se va întâmpla ca viitorul guvern să nu treacă, ia în calcul şi alegeri anticipate.

PNL nu a fost o prăvălie de racolări

Cei doi lideri ai USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au fost întrebaţi dacă vor mai primi în formaţiunea politică de acum încolo şi alţi parlamentari.

La această întrebare Crin Antonescu a răspuns că PNL niciodată nu fost „o prăvălie de racolări'” şi au existat oameni în PDL, cum ar fi Sorin Frunzăverde, care a dorit să vină în PNL şi a fost primit pentru că este considerat un om serios.

16 ministere și 20 de miniștri

Ponta a afirmat că nu va avea discuţii pentru susţinerea Guvernului cu PDL pentru că liderii formaţiunii au spus deja că nu îl vor vota.

Ponta a afirmat că România va experimenta „o coabitare” între un preşedinte care reprezintă PDL şi el, care reprezintă „opoziţia la ce înseamnă PDL”.

„Ca om al legii, consider că o relaţie constituţională şi instituţională poate exista între mine şi preşedintele ţării. Nu pretinde că ar putea fi şi o relaţie personală, dar o relaţie constituţională, instituţională şi legală este de dorit”, a spus Ponta.

În ceea ce priveşte formarea guvernului, liderul PSD a spus că nu intenţionează să schimbe structura guvernamentală, urmând să fie 16 ministere şi 20 de membri ai Guvernului. Motivul: nu există timp pentru o schimbare.

_____________________________________________________________

27 aprilie 2012

„Este un moment special in viata noastra politica si inteleg alaturi de colegii din USL sa accept acest mandat si sa-l duc la indeplinire cu toate puterile.

Responsabilitatea care trebuie sa-i revina fiecarui om politic trebuie sa functioneze si voi incerca sa asigur o guvernare pana la alegeri care sa le dea romanilor speranta ca lucrurile se indrepata in directia cea buna.”

Declaratii Victor Ponta, dupa caderea Guvernului Ungureanu, ca urmare a trecerii motiunii de cenzura a USL:

„In ciuda unui sistem murdar care foloseste orice arma, s-a facut dreptate!”

Discursul lui Victor Ponta la votarea motiunii de cenzura

Cuvintele-cheie

  1. datorie
  2. decizie
  3. interesul Romaniei
  4. lege
  5. pensionarii
  6. programul USL
  7. responsabil
  8. romanii
  9. solutii
  10. viitor

Principalele idei ale

discursului rostit de Victor Ponta cu prilejul votului la motiunea de cenzura a USL
I) Azi vreau sa prezint viziunea USL (cel mai mare grup politic in Parlament si primul in intentiiile de vot ale romanilor) pentru situatia actuala. Si vreau sa prezint, mai ales, ce avem de facut!Nu ne aflam aici pentru a critica sau admonesta. Imi fac datoria catre USL si fata de romani: toti vor o schimbare a Puterii actuale, dar multi nu stiu ce va aduce in moment, concret, aceasta schimbare. Suntem aici pentru a prezenta aceasta viziune.
II) In urma cu 80 zile, v-am intins o mana spre dialog – o mana pe care dumneavoastra ati respins-o! Nu cred ca am gresit eu, ci dumneavoastra. Aroganta este un pacat si atunci cand e fundamentata, dar cand nu se bazeaza pe nimic concret e chiar un viciu! Am ratat, si dvs si Romania, o sansa importanta!Azi, Romania este pe un drum gresit!

Suntem intr-un haos absolut! Si e nevoie de o schimbare.

Problemele de rezolvat in urmatoarele 6 luni – aplicarea legilor si restabilirea autoritatii institutiilor publice; masuri stimulative de crestere economica cu pastrarea obligatiilor internationale; administratie depolitizata si o corecta utilizare a banilor publici; prioritate din lupta impotrivei crimei organizate si a coruptiei; lege electorala si alegeri corecte

Atat se poate face in 6 luni. Dar sunt 6 luni foarte importante!

Cum anume trebuie tratate aceste 6 luni?

In primul rand, trebuie rezolvate cele 6 grave probleme generate de Guvernul dvs, cu mare lipsa de competenta si gandire strategica. Sincer, cred ca nici macar dvs nu va doriti sa prezentati un raport la 100 de zile – ar fi doar o lista de proiecte ratate, compromisuri daunatoare si mari dezamagiri!

1 – PRIVATIZARILE. Societatile din energie si resurse naturale au nevoie de transparenta, strategie, management nepolitic dar si de apararea intereselor nationale pe termen mediu si lung (exemple: Cuprumin, Hidroelectrica, Transelectrica, Rosia Montana)

2 – BANII LA BARONII LOCALI – acestia trebuie opriti sau taiati din alocarile urmatoare. E necesara o interdictie legala pentru a rezista la presiuni – Conform Lg. nr. 500/2002 (art. 30 alin. 2), fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului „se repartizeaza prin hotarari ale Guvernului, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar”!

3 – Universitatea de Medicina si Farmacie TG MURES – azi se incalca AUTONOMIA UNIVERSITARA. Nu mai putem sa decidem din Bucuresti in functie de voturile date de UDMR aici.

4 – RESTITUIREA PROPRIETATILOR – Avem o problema din cauza Lg 247/2005 impusa de doamna Macovei. Eu am votat impotriva, dar s-a aplicat si nu pot sa o opresc cand vreau! Nu trebuie sa inlocuim o greseala cu alta greseala, o nedreptate cu alta nedreptate.

5 – ESECUL DIN ABSORBITA FONDURILOR EUROPENE – Munca ministrului Orban este tardiva si ineficienta. Ne trebuie autoritate politica si instrumente de coordonare; cofinantari si rambursare TVA; simplificare proceduri si combaterea acordarii pe criterii politice sau de coruptie.

6 – CAS PENTRU PENSIONARI – Ce face acest guvern cu ministrul Boghicevici? Problema returnarii banilor luati nedrept de la pensionari putea fi rezolvata in noiembrie (nu a vrut presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase). Am votat in Comisii restituirea esalonata in 2012, dar decizia trebuie aplicata, pensionarilor trebuie sa li se ceara scuze si celor care au gresit trebuie sa li se aplice sanctiuni politice.

Daca guvernul ramane in functie, toate aceste decizii gresite vor produce efecte pentru foarte multi oameni.

III) In plus – in 9 februarie v-am propus 15 puncte pentru aceasta perioada:

1.    CAS REDUS LA ANGAJATOR PENTRU CREAREA DE LOCURI DE MUNCA – in plus, o strategie pentru investitiile straine directe orientata spre numarul de locuri de munca, nu spre capital.

2.    TRATATUL DE GUVERNANTA BUGETARA SI FISCALA, adoptat prin DEZBATERi si dialog.

3.    SPRIJIN PENTRU SCHENGEN SI MCV – dar tot prin dialog cu noi si cu societatea civila – pentru ca avem nevoie de o decizie strategica pe MCV pentru ca sistemul de justitie sa fie eficient, iar rolul Romaniei in UE sa fie promovat.

4.    LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI – Trebuie respectate rapoartele Curtii de Conturi. ANAF si ANRMAP trebuie depolitizate si controlate. Iar legea achizitiilor publice trebuie transformata pe model european.

5.    DEPOLITIZAREA STRUCTURILOR DECONCENTRATE! De la secretar de stat in jos, fiecare post trebuie ocupat doar prin concurs.

6.    Restituirea SALARII SI PENSIILOR, DEFICIT 3% cerut de FMI, lege a responsabilitatii fiscale si strategie pentru aatragerea de fonduri europene prin minister specializat.

7.    FONDUL DE REZERVA AL PRIMULUI-MINISTRU nu mai trebuie folosit pentru finantare de la buget pentru campania locala a baronilor PDL.

8.    “BAIETII DESTEPTI” DIN ENERGIE trebuie sa plateasca; in plus, avem nevoie de o strategie energetica pe termen mediu si lung.

9.    PROIECTUL ROSIA MONTANA – trebuie sa fim atenti la 3 aspecte = respect pentru MEDIU, INTERES si beneficii NATIONALE, precum si atentie la CORUPTIA POLITICA.

10.    TVA REDUS LA PRODUSELE AGRICOLE, ca solutie de sustinere a producatorilor interni, alaturi de creditare si subventionare.

11.    Venituri suplimentare la buget, inclusiv prin TAXA PE MARILE AVERI, TAXA PE TRANZACTII FINANCIARE si impozit pe proprietatile suplimentare la nivel european. De asemenea, avem nevoie de redevente marite la resursele naturale concesionate.

12.    CRESTEREA SALARIULUI MINIM LA 850 RON – aceasta inseamna venituri suplimentare la bugetul asigurarilor; de asemenea, avem nevoie de modificare a Codului Muncii.

13.    STRATEGIE PENTRU COMPANIILE DE STAT – spunem NU privatizarilor facute pe preturi mici si MARI COMISIOANE – sustinem ideea de MANAGEMENT PRIVAT – vrem folosirea banilor din vanzari pentru pachete de actiuni la retehnologizare sau pentru crearea unui Fond social special (Norvegia).

14.    Universitatea de Medicina si Farmacie TG MURES – UDMR supraliciteaza si a primit destul. Exista autonomie universitara reala, si trebuie respectata. De asemenea, avem nevoie de o strategie de integrare a romilor.

15.    LEGE ELECTORALA sustinuta de partide – vrem un model uninominal pur – vrem combaterea traseismului politic – vrem reglementare mai clara a finantarii partidelor politice – si vrem pregatirea, dupa alegeri, a modificarii Constitutiei.

IV) Acesta este si programul pe termen scurt al USL – vom merge cu el in campanie si vrem sa il aplicam din noiembrie in baza votului popular.

Suferinta si haosul s-au accentuat in Romania, la fel ca si disolutia PDL – in 6 luni vor fi noi pagube ireparabile, umilinte si suferinte ce, altfel, pot fi evitate.

Daca motiunea este adoptata in fata acestei situatii, noi, USL, suntem gata sa ne asumam responsabilitatea GUVERNARII TARII – cu toate greutatile si riscurile. Daca scurtam dezastrul cu 6 luni, suntem gata sa pierdem 6 procente in alegeri!

O buna guvernare va face bine tarii, iar USL va primi, din partea romanilor, un mandat complet de guvernare! Pentru viitorul guvern, vom propune o echipa de oameni cu experienta si cu integritate.

V) Fac un apel catre toti parlamentarii: dovediti in al 12-lea ceas ca va pasa de cei care v-au votat – si ca puteti avea demnitate si responsabilitate, respect fata de oameni si de institutia Parlamentului. Fuga este rusinoasa si nici nu cred ca e sanatoasa!

VI) Am un mesaj catre MRU – Ati gresit cand ati vrut sa decideti soarta romanilor fara sa va fi intalnit niciodata cu ei, fara sa ii cunoasteti deloc.

Ar fi trebuit sa mergeti si sa vorbiti cu cei pe care masurile pe care le propuneti i-ar afecta. Sa vorbiti cu pensionarii, cu somerii in urma privatizarilor, cu studentii din Tg Mures, cu fostii proprietari, cu agricultorii care nu sunt deloc ajutati de stat, cu medicii si profesorii, cu angajatii din privat care nu-si reprimesc salariile si cu patronii lor care sunt sufocati si taxe, controale si spagi, cu oamenii terorizati de clanuri mafiote  – daca ei va vor cunoaste si va vor sustine, puteti sa conduceti tara! Acum, va sustin niste oameni detestati de romani – Basescu, Boc, Udrea, Anastase, Falca, Flutur – toti acestia va folosesc doar ca sa scape ei de raspundere!

Tineti minte ca, daca aceasta motiune nu trece, toti acesti oameni cu care nu ati vorbit pana acum vor fi afectati de deciziile pe care le-ati luat

Azi, functionarea Guvernului condus de dvs face foarte mult rau tarii – iar USL are azi solutii mai bune pentru a salva Romania de inca 6 luni de degradare si dezastru!

Si USL are si determinarea si sprijinul popular sa aplice aceste solutii – si din aceste motive, azi parlamentarii USL vor vota motiunea de cenzura!

Acest guvern nu are sustinere si nici performanta. Sustinerea populara e zero, la fel si sustinerea politica – pana si parlamentarii puterii nu sunt azi aici!

Nu stiu rezultatul motiunii de dinainte – dar nu pleci la o lupta dreapta doar daca stii ca o castigi – ci daca stii ca faci ce trebuie si ce este bine! Eu stiu ca azi noi vom putea sa ne uitam in ochii familiilor, a prietenilor, a celor multi care si-au pus speranta in noi cu constiinta impacata ca am facut ce era bine. Iar oamenii vor fi alaturi de noi pe acest drum lung si greu.

Va multumesc.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s