Citat

România, o surpriză…


Disclaimer: I was hung over and sleep depraved when I wrote this at Bucharest Airport. But I just re-read and I still agree. 🙂

Romanian Flag

Tocmai am petrecut 10 zile în România. Nu am avut un motiv specific sa ma duc, a fost doar o ţară pe care nu am vizitat-o, asa ca am rezervat un zbor. Un prieten a decis să se alăture atunci când a aflat, el avand fi doar posibilitatea de a petrece 3 nopţi, astfel încât pentru restul am fost pe cont propriu. Alţi prieteni mi-au pus o întrebare „De ce vrei să mergi acolo?”. Sau m-au avertizat despre a fi jefuit şi atacat.Primul eveniment din România care a fost doar la cativa metri deasupra solului, în timpul aterizării pe aeroportul din Bucuresti, motoarele avionului au fost turate brusc la putere deplină şi am fost rapid aruncat în sus. Am fost presat în scaun. Fata de lângă mine a spus: „Poate si-au dat seama că este greşit aeroportul. Există două, ştii?”… Pilotul ne-a informat la scurt timp după, ca un alt avion a trecut brusc pe pista… „Sălbatic est!” – am crezut…Am stat la un apartament în oraşul vechi aproape de Piata Unirii. Razvan, managerul acestor apartamente, m-a luat cu maşina lui. După o serie de întrebări el a început să vorbească despre Bucureşti. Un tip foarte simpatic. El nu a fost singurul asa, după cum aveam să aflu.Primele lucruri: orasul Bucuresti are o populatie de aproximativ 2 milioane de locuitori şi în timp ce are zone cu cladiri frumoase, vechi, care amintesc vizitatorilor de ce a fost odata numit „Parisul din Est”, cea mai mare din oraş arată de obicei post-comunist. Femeile, acest lucru trebuie să fie menţionat, sunt foarte atractive, în medie, şi ştiu cum să se îmbrace bine. Multe dintre ele sunt incredibil de frumoase. Oamenii par să se mişte în întreg oraşul în grupuri. Rareori un pieton singuratic poate fi găsit. 99,9% din oameni au parul negru si ochi negri. Dar care ar putea diferi în alte părţi ale ţării, eu nu sunt sigur.

Apartamentul a fost în stare de top şi situat într-o clădire de poveste într-un colţ din cartierul Lipscani – zona principala cu viata de noapte a orasului. Este minunat a trăi aproape de acţiune, nici metroul sau taxiul nu este necesar. Am primit cheile şi am fost instruit să fac ce vreau, pentru că acesta este apartamentul meu acum. În caz de orice probleme il puteam chema mereu Razvan. Vecinii mei erau oameni în vârstă, care, probabil, cea mai mare parte, locuiesc acolo de mai mulţi ani.

L-am întâlnit pe prietenul meu, care a sosit câteva ore mai devreme şi după o cină rapidă am pornit pe străzile Lipscani. Zona este aglomerata incepand cu orele 22.00 şi chiar şi mai aglomerată până la primele ore ale diminetii. Mii de oameni au mers pe jos pe străzile dintre baruri, cluburi şi restaurante, din nou, mai ales în grupuri. Aproape fiecare bar are mese afara, care au fost aglomerate, ceva ce nu am mai văzut de ceva vreme. Am ajuns vineri, dar poate ca ar fi ceva mai puţin aglomerat în timpul săptămânii.

 
Despre baruri si cluburi: Acestea variază de la „hangouts” confortabile, liniştite, pentru prieteni la cluburi puternice techno – din care se aude acea explozie de muzica pe străzi. Dar în toate acestea fumatul este permis. Nu exista, se pare măsura cu legile anti-fumat in România, deşi faptul se poate schimba cu UE, forţând cu normele lor administraţia locală.
Ţiganii: România are o imagine proastă în străinătate, deoarece acestia sunt perceputi ca hoti. Uneori mai vedeam pe cineva să îşi asume ca el e un ţigan, doar că, după cum am aflat, nu înseamnă că era hoţ sau cerşetor în mod implicit. Am fost abordat de cerşetori, copii mici, de câteva ori, dar mi s-a spus să nu le dau nimic. Ei au, probabil, deja Mercedes clasă S şi nu au nevoie de bani mai multi – aşa mi s-a spus.

Siguranţă: foarte rar m-am simţit în condiţii de siguranţă într-o capitală străină aşa cum am făcut-o în Bucureşti. Şi eu nu sunt un turist naiv. Nu este pur şi simplu nici un fel de semn de ameninţare. Cred ca Berlin şi Londra sunt mult mai periculoase. Deci, uita tot ce altceva ai auzit!

Principala atractie turistica pare a fi palatul dictatorului Ceauşescu – casă a Parlamentului român. O clădire extrem de mare, cu un drum care seamănă cu Champs-Elysees în Paris şi duce până la propria romanilor versiune a Arcului de Triumf. Nu am mers, totuşi în interior – când mi-am planificat să o fac a fost sarbatoarea (ortodoxa) de Paşti şi nu au fost excursii. A fost, totuşi, un eveniment de curse chiar în faţa palatului, de cel puţin 2 zile.

Parcurile sunt deosebit de mari. Zone imense de peluze verzi, copaci şi, uneori, cu un lac, acestea sunt situate în zonele centrale din oraş. Am văzut multi biciclişti şi skateri inline acolo. Vă puteţi imagina pasarele pe trotuar, în toate direcţiile, cu bănci in parc – convenabile pentru a petrece o dupa-amiaza, pentru turisti.

Ca o regulă să vă aşteaptati să plătiti aproximativ jumătate din ceea ce ati plăti în ţările occidentale ale UE.

Sunt multe lucruri de spus, am putea enumera exemple toată ziua, dar, de fapt, ar trebui să aveti încredere în mine şi să vizitati aceasta ţară.

Am putea spune nu stiu ce anume este atât de al naibii de atrăgător de a fi aici, dar eu o spun! Sunt oamenii. Ca vizitator te simti foarte binevenit.Oamenii sunt calzi si entuziasti. 99,9% din oamenii cu care am vorbit (care include, în principal tânăra generaţie), vorbesc fluent limba engleză. S-ar putea sa va surprinda, pentru că ei vorbesc 5 limbi, de asemenea, inclusiv a limba ta. Şi dacă o fac, o fac bine. Ei par a fi extrem de bine educati, iar unii au călătorit foarte mult.

Exista un sentiment de dragoste pentru propria lor ţară, mândrie, dorinţa de a îmbunătăţi lucrurile, şi o perspectivă pozitivă, în general, in viaţă. Aceasta este impresia pe care am primit-o de la oamenii pe care i-am întâlnit aici şi cu care am petrecut ceva timp. Uneori, exista un talent aproape absurd. Du-te la o petrecere karaoke (aproape la fel de popular aici, ca şi în Japonia!), si veţi vedea (sau mai degrabă auzi), ceea ce vreau să va spun.

Deci, ceea ce s-a întâmplat…
Am avut parte de o „explozie”, chiar şi după ce prietenul meu a plecat şi am fost singur în acest oraş. As fi putut cu uşurinţă sa ma îndragostesc de o fata, si cred ca ea chiar s-a îndragostit de mine. M-am dus cu taxiul sa ma plimb cu strainii, fără să ştiu catre ce destinaţie sau ce naiba imi tot spuneau soferii. Am fost aruncat dintr-un club din cauza mea, pentru ca am „un pic prea viu” în acea seară. Am văzut multe lucruri aproape de a „escalada”, dar cumva într-adevăr nimeni nu pare interesat de violenta aici. Există un temperament, deşi, işi păstrează ritmul de viaţă. Nu sunt drumuri din Transilvania, concepute pentru a te omori. Dar este sunt o placere de a conduce pentru fiecare automobilist.

Nu sunt vrajitoare, magie neagră şi ritualuri ciudate. Unii spun că, dacă te duci într-o pădure speciala noaptea, atractia de a cânta vă va aduce într-un loc unde veti vedea dansul fetelor goale – care vor fi atât de frumoase, incat va vor înnebuni sau ucide. La fel ca sirenele, în mare, aceste creaturi trăiesc în păduri. Există, de asemenea, vampiri, desigur. Poveştile pot fi urmărite înapoi la unele ritualuri care sunt încă vii. Dar, apoi, din nou, este, probabil, adevărat. Există locuri care arata foarte ciudat, dacă faci o fotografie. S-ar putea auzi sunete ciudate şi vedea lucruri ciudate.

Dar, de asemenea, ati putea avea doar un timp incredibil de bun. Asadar, aveti incredere în mine.

Du-te in România, ia decizia conştientă de a te amesteca şi răsfăţaţi-vă în viaţa locală, şi veţi vedea pentru ce. S-ar putea, de asemenea, sa va fie greu să găsiti un alt turist. Cel puţin în Bucureşti, nu par să fie atât de multi. Cel puţin nu în acest moment al anului.Du-te, vino înapoi, şi spune-le si prietenilor tai!Îmi place să rezum călătoriile mele în una sau două propoziţii. Aceasta este pentru România:Dacă Germania este fabrica de high-tech a Europei şi Franţa este bucataria Europei, atunci poate că Austria este locul de schi al Europei, şi Anglia este locul în care s-a nascut umorul in Europa.

Dar România este inima Europei. Şi bate peste tot!…

*********************************************************************************************************

I just spent 10 days in Romania. There was not a specific reason why I went, it was just a country that I have never visited so I booked a flight. A friend decided to join when he found out, he would only be able to spend 3 nights though, so for the rest I would be on my own. Other friends gave me a quizzical “Why do you want to go THERE?” or warned me about being robbed and assaulted.

The first event in Romania was that just meters above the ground during landing at Bucharest airport the engines of the plane suddenly went to full power and the plane rapidly pitched up.  We were pressed into the seat. The girl next to me said: “Perhaps they realized it’s the wrong airport. There are two you know.” The pilot informed us shortly after that another plane has suddenly rolled onto the runway. The wild east I thought.

I stayed at a serviced apartment in the old town near Unirii square. Razvan, the manager of these apartments, picked me up with his car. After a couple of questions he started talking about Bucharest. A very likable guy. He wasn’t the only one as I should find out.

First things first: The city has a population of about 2 million and while it has areas with beautiful, old buildings that remind visitors why it was once called the “Paris of the East”, most of the city looks typically post-communist. The women, this has to be mentioned, are very attractive on average and know how to dress well. Many are straight out stunningly beautiful. People seem to be moving throughout the city in groups. Rarely a lone pedestrian can be found. 99,9% of people have black hair and dark eyes. But that might differ in other parts of the country, I am not sure.

The apartment was in top condition and located in a six story building in one corner of the Lipscani district, the main nightlife area of town. It’s just awesome to live that close to the action, no subway or taxi necessary at all times. I was given the keys and was instructed to do what I want, because this is my apartment now. In case of any trouble I could always call Razvan. My neighbors were mostly older people who probably have been living there for many years.

I’ve met my friend who arrived a few hours earlier and after a quick dinner we hit the streets of Lipscani. The area got busy around 10 PM and would get even busier until the morning hours. Thousands of people were walking the streets between the bars, clubs and restaurants, again, mostly in groups. Almost every bar had tables outside which were crowded, something that I haven’t seen in a while. We arrived on Friday, it would be only slightly less crowded during the week.

One more thing about the bars and clubs: They range from cozy quiet hangouts for friends to loud techno clubs that blast their music out into the streets. But in all of them smoking is allowed. There are it seems so far no anti-smoking laws in Romania, although that may change with the EU forcing their rules on the local government.

Gypsies: Romania has a bad image abroad because they are perceived as stealing gypsies and con-artists. Sometimes I’d see somebody and assume he’s a gypsy, but that, as I found out, did not mean they were thieves or beggars by default. I was approached by beggars, small children, a few times but was told to not give them anything. They probably had their S-class mercedes already and didn’t need any more money. So I was told.

Safety: I rarely felt as safe in a foreign capital as I did in Bucharest. And I am not a naive tourist. There simply is no sign of threat whatsoever. I think Berlin and London are vastly more dangerous. So forget all that crap you hear.

The main tourist attraction seems to be dictator Ceausescu’s palace – now the home to the Romanian government. An immensely huge building with a road that resembles the Champs-Élysées in Paris and leads up to their own version of the Arc de Triomphe. I didn’t go inside though. When I planned to do it was (orthodox) Easter and there were no tours. There was, however, a drift racing event right in front of the palace for at least 2 days.

The parks are particularly great. Huge areas of green lawns, trees and sometimes with a lake, they are located in central areas throughout the city. We’ve seen many bikers and inline skaters there. You can imagine pavement walkways in all directions with park benches facing them conveniently for an afternoon of people-watching.

As a rule of thumb expect to pay about half what you would pay in western EU countries.

There’s many more things to be said, I could list facts all day, but the fact is you should just trust me and visit.

I could say I don’t know what it is that is so damn appealing about being here, but I do. It’s the people. As a visitor you feel very welcome. The people are warm and enthusiastic. 99,9% of people I’ve spoken to (those includes mostly the younger generation) speak fluent English. They might even surprise you, because they speak 5 other languages as well, including yours. And if they do, they do it well. They seem to be extremely good educated and some are very well traveled.

There’s a sense of love for their own country, pride, the will to improve things, and a generally positive outlook to life. Perhaps this is blue-eyed, but it is the impression that I got from the people I have met here and spent some time with.  Sometimes there’s an almost absurd talent. Go to a karaoke party (almost as popular here as in Japan!) and you’ll see (or rather hear) what I mean.

So what happened.

I’ve had a blast, even after my friend left and I was alone in this city. I could have easily fallen in love with a girl, and I think she did fall in love with me. I went on taxi-rides with complete strangers without knowing the destination or what the hell they were saying. I was thrown out of a club because my date was a little bit too alive that evening. I saw many near-escalations, but somehow nobody really seems interested in violence here. There’s a temper though, and it keeps up the pace of life. There are roads in Transilvania that are designed to kill you, never take your eyes off the road. But they are a pleasure to drive for every motorist.

There are witches, black magic and strange rituals. Some say that if you go into a particular forest at night, the lure of singing will bring you to a place where you will see naked girls dancing. They will be so beautiful that it will drive you mad or have you killed. Just like sirens in the sea, these creatures live in the forests. There are also vampires, of course. The stories can be traced back to some rituals that are still going on. Would you believe there are people that even today will take a wooden stick and ram it through a dead corpses chest? I wouldn’t either. But then again, it’s probably true. There are places that will look very spooky if you take a picture. You might hear strange sounds and see weird things.

But also you might just have a brilliantly good time. Trust me. Go to Romania, make the conscious decision to mingle and indulge in local life, and you’ll see for yourself.  You might also have a hard time to find another tourist. At least in Bucharest there don’t seem to be that many. At least around this time of year.

Go, come back, and tell your friends.

I like to summarize my trips in one or two sentences. This is what I came up with for Romania:

If Germany is Europe’s high-tech factory and France is Europe’s kitchen, then perhaps Austria is Europe’s ski-resort and England is where Europe’s humor comes from.

But Romania is Europe’s heart. And it’s beating wildly.

******************************************************************************

 
(traducere: eu)
 
Reclame

4 gânduri despre &8222;România, o surpriză…&8221;

    • Si mie mi-a placut mult articolul respectiv si ma bucur daca am reusit sa transmit aceleasi sentimente si cititorilor blogului meu. Multumesc frumos pentru comentariu si aprecieri!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s