Scopul nostru, al telespectatorilor, care e?


Scopul televiziunilor este comercial, al telespectatorilor care e?

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) – organismul care nu numai că decide dacă proiectul tău de televiziune este suficient de moral ca să primească licență de emisie, ci te controlează și după aia să vadă dacă ai batista curată și unghiuțele tăiate – ce face?

O firmă a fost chemată la ordine de CNA și de un alt consiliu, care se ocupă, chipurile, cu moralitatea și etica din publicitate (!) – Consiliul Român pentru Publicitate – ca să dea socoteală despre un clip în care fusese folosit ca actor un animal de companie. Niște telespectatori, chipurile, sesizaseră CNA sau CRP ăsta, pe motiv că reclama respectivă le traumatizase nepoții. Cele două consilii au convocat un alt treilea, format din „specialiști” în audiovizual și în comportamentul animalelor, și au pierdut o zi din viețile lor și din banii noștri ca să studieze imaginile și să decidă dacă animalul din spot fusese traumatizat sau era doar dresat să joace așa. Slavă zeului animalelor de companie, cele trei consilii reunite au decis că reclamațiile telespectatorilor sensibili nu erau întemeiate.

Astăzi, însă, CNA a pedepsit „exemplar” postul Antena 1, pentru difuzarea în buclă a bucilor domnului Emil Boc. Cu suspendarea, timp de 10 minute, a emisiei între orele 19.00 și 19.10. Deci Antena 1 a dat curul lui Boc pe post, și e pedepsită să țină un moment de reculegere de 10 minute pentru asta. OTV, care a făcut același lucru, va plăti o amendă de 200.000 de lei, doar pentru că n-a fost suficient de rapid s-o dea primul, ci al doilea după Antenă. Deh, exclusivitatea și rapiditatea trebuie încurajate. Iar curul lui Boc rămâne cel mai disputat și discutat subiect din presa română de după proteste și troiene. Dacă dați acum o căutare pe Google veți găsi aproape 50.000 de rezultate pentru „bucile lui Boc” și peste 800.000 de rezultate pentru „curul lui Boc”.

În fața CNA reprezentanții Antena 1 au motivat difuzarea torsului premierului cam așa: „că imaginile sunt de interes public, pentru că dacă primului ministru i se poate întâmpla așa ceva, oricine dintre noi poate păți lucruri mult mai grave”. Ironic. Păi ce să mai aștepte un cetățean simplu, lezat în imaginea și viața lui privată de vreo televiziune, dacă însuși primul ministru a rămas cu onoarea pătată, chiar și după intervenția acelei instituții a statului care veghează la sănătatea audiovizuală a națiunii?

Unii nu înțeleg de ce Boc nu a reacționat personal, să-și ceară dreptatea în justiție. Să ne amintim de doamna Ana Birchall, celebra membră PSD care va rămâne în mentalul colectiv și în rezultatele căutărilor pe Google ca tipa aia frumoasă care i-ar fi făcut blowjob lui Geoană. L-a dat în judecată pe ziaristul respectiv și a câștigat, dar ce a pățit ăla? E bine mersi ziarist, nu? Ce te faci cu restul publicațiilor, cu memoria internetului și a oamenilor?

Sigur, acum a picat CNA la mijloc, și toată lumea strigă că nu e suficient de potent în lupta cu televiziunile comerciale. Problema de fond e că același tip de comportament îl au și publicațiile, tabloide sau quality. Amintiți-vă de cazul tipului care înțepa femeile cu un ac în tramvai. Ziarul Adevărul a declanșat o adevărată vânătoare la adresa familiei nefericitului care-și pierduse mințile. Întâmplător am auzit de la o cunoștință comună despre calvarul prin care a trecut soția lui, exact din cauza acestui comportament agresiv al ziariștilor. Deși femeia aia nu avea nicio vină.

Indiferent ce sancțiuni s-ar da în ecuația asta există doi vinovați. Ziariștii care acceptă să facă astfel de jocuri (a ne scuti cu interesul public), dar și publicul care se uită.  Presa acționează azi în România precum clanurile mafiote. Dacă nu ești în gașcă cu unii ești vânat și desființat pentru că ești cu ceilalți. Și dacă presa scrisă a murit și din cauza campaniilor murdare, a șantajului și a minciunilor, televiziunile ar trebui să se gândească la faptul că urmează fidel aceeași rețetă. Idem și pentru online.

Este de asemenea și o lecție pentru politicieni. Dacă presa a ajuns așa li se datorează și lor, pentru că și-au băgat și mâinile și picioarele în ea. Iar pentru faptul că instituțiile statului și justiția nu funcționează nici măcar ca să le repare lor onoarea iarăși este ceva ce li se datorează. Acest stat este și opera lor.

Da, sancțiunile din Legea audiovizualului poate că nu sunt pe placul cetățenilor însetați de sânge, dar într-o societate democratică, în care libertatea de exprimare e un drept fundamental atât se poate. Am auzit azi revoltați care cereau să fie desființate, închise antenele, șterse de pe fața pământului. Eu aș propune altceva. Ce-ar fi ca noi, ăștia indignați, să nu ne mai uităm la acele emisiuni care ne lezează principiile de viață? Știți ce de lucruri minunate așteaptă să fie explorate în timpul ăla pe care noi îl petrecem cablați la mizeriile care se difuzează pe TV? Iar boicotul telespectatorilor o să-i usture mult mai tare pe patronii de televiziuni, decât sancțiunile palide de la CNA.

Pentru că, „Antena Group are doar obiective financiare – nu are obiective politice sau de altă natură. Scopul nostru e pur comercial”, a declarat azi la CNA Adrian Nanulescu, director general Antena Group. Scopul nostru, al telespectatorilor, care e?

sursa

AMUZATI-VA AICI! 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: