Citat

Secretul…


Te rog sa ai rabdare sa citesti acest articol! Merita; este foarte interesant!

Pe la începutul anilor 2000, exista un talk-show pe ANTENA 1: „Marius Tucă Show”. Acest excelent ziarist invita în emisiunile sale, cele mai reprezentative personalităţi ale momentului, de la preşedintele statului, primul ministru şi membri ai guvernului, până la sportivi, oameni de cultură sau de ştiinţă… pe scurt, invita în fiecare seară, OMUL ZILEI!… Era unul dintre programele cele mai aşteptate şi mai urmărite, întrucât realizatorul nu-şi „ierta” pentru nimic în lume invitatul, supunându-l unui continuu tir de întrebări, care de care mai provocatoare şi mai indiscrete referitoare la activitatea profesională sau acţiunile publice ale acestuia. Totul cu bun simţ, totul cu maxim profesionalism, beneficiind de o echipă redacţionala de elită!

Într-o seară de acum circa zece ani, l-a avut ca invitat pe marele nostru economist şi academician Anghel Rugină, profesor universitar de anvergură mondială, care s-a stins din viaţa acum 3 ani, din păcate… Emisiunea de pe Antena 1 din acea seară avea să devină, pentru toţi cei care au urmărit-o, absolut memorabilă.

Sub Ceauşescu, Anghel Rugină a fugit din ţară , trecând Dunărea înot la sârbi. A fost rănit la picior de un grănicer român, dar a reuşit în cele din urmă să ajungă în Statele Unite, unde a devenit membru corespondent al Academiei Statelor Unite, şef de comisii economice şi consilier în diferite guverne americane.

Pentru cine vrea să se edifice mai pe larg despre personalitatea acestui român de excepţie recomand lectura de pe Wikipedia şi din alte surse on-line.

La un moment dat, cu toată experienţa sa, Marius Tucă a scăpat invitatul de sub control. Personajul „de mare calibru”din acea seară, a pus treptat stăpânire pe emisiune, toată pregătirea acesteia ducându-se „pe apa Sâmbetei”, deoarece răspunsurile sale la întrebările moderatorului depăşeau cu mult tiparul emisiunii, prin amplitudine, prin modul în care erau documentate şi mai ales prin consecinţele lor!… Erau răspunsuri care impuneau de la sine alte întrebări şi tot aşa… Ca un bulgăre de zăpadă lăsat să se rostogolească pe o pantă proaspăt ninsă!…

Dar să vedem ce s-a întâmplat, concret! Domnul Rugină a afirmat la un moment dat, că a fost invitat acasă la George Bush! La „CASA ALBĂ”, bineînţeles. Fiica domniei sale era prietenă şi colegă de facultate cu gemenele preşedintelui american, iar acesta a vrut să îl cunoască personal, aşa că l-a invitat la o cină în cel mai bine păzit obiectiv al planetei. Şi când Marius Tucă l-a întrebat cum e de fapt preşedintele american „în privat”, au început dezvăluirile: „George Bush este un texan simpatic, cinstit şi foarte de treabă, dar nu face ce vrea el!…” „Cum, adică, nu face ce vrea el? Păi nu este el cel mai puternic om de pe planetă? Nu conduce el guvernul celui mai puternic stat din lume?” A întrebat, Tucă.”Păi, nu prea…” a răspuns domnul profesor. „Se vede treaba că trebuie să fac unele precizări”, a mai spus domnia sa, „ca să se ştie şi ca să puteţi înţelege mai bine”!…

Apoi a continuat: „Dragii mei, lumea asta este condusă de un fel de guvern mondial, format dintr-un grup de circa 250-300 de persoane, super-bogate, super-puternice şi super-bine-informate, care trăiesc „ca în sânul lui Adam”! Oamenii ăştia deţin puterea absolută pe planetă. În afară de accesul imediat la toate resursele economice şi la cele mai recente descoperiri tehnico-ştiinţifice, multe ţinute în secret, au la dispoziţie, în toate ţările lumii, institute de cercetări psiho-sociologice, cu ajutorul cărora ţin sub control toate popoarele planetei. Acestea le indică personajele politice cele mai „potrivite” pentru a „câştiga alegerile”, în mod „democratic” în cele mai importante state ale lumii; importante nu numai ca număr de locuitori, dar mai ales prin resursele lor naturale, prin puterea economică, militară sau prin poziţia lor strategică. Practic toţi conducătorii statelor importante ale planetei sunt”aleşi” cu „binecuvântarea” acestui „GRUP”, şi toţi cei aleşi nu fac altceva decât să pună în practică „directivele” trasate de acesta…”

Întrebare telefonică de la un telespectator: „Domnule Anghel Rugină, face şi România parte dintre ţările vizate de „GRUP”?” „Da. Şi ca dovadă vă aduc faptul că, înainte cu două luni de alegerile din 2000, persoana care a câştigat alegerile prezidenţiale, a fost în vizită „privată” în Statele Unite, iar la două săptămâni de la câştigarea alegerilor, primul ministru proaspăt numit a făcut acelaşi lucru. Au fost amândoi să-şi ia „foaia de drum”… Replică telefonică: „Adică dumneavoastră vreţi să spuneţi că pe preşedintele nostru ni l-au ales americanii?” Răspuns: „Nu o spun eu. Aşa este. Numai că nu americanii, ci „GRUPUL” care conduce. În America a avut loc doar acceptarea şi instruirea personajelor.”

Replică: „Să vă fie ruşine domnule, Rugină… Să vă fie ruşine că aţi ajuns la vârsta pe care o aveţi, cu capul plin de păr alb, ca şi mine şi că ne minţiţi în halul ăsta… Nu ştiu ce interes aveţi să o faceţi, dar vreau să vă spun că pe preşedintele nostru l-am ales noi, cu toţii, prin votul nostru, că aşa am vrut noi! Să vă fie clar: aşa am vrut noi! Şi apoi cum să ni-l aleagă alţii când este o comisie de votare care verifică vot cu vot, de la toate partidele… Sunteţi un mincinos! Domnule Marius Tucă, nu mai chemaţi, domnule, din ăştia… Bună seara!…”

Anghel Rugină, (A.R.): „Dragă domnule, te felicit!… Te felicit că ai ajuns la vârsta la care ai capul plin de păr alb şi că ai trăit până acum cu impresia că ai putere! Că votul tău contează! Poţi să mori fericit în cazul ăsta! Eu nu am vorbit pentru cei care au vârsta şi convingerile dumitale. Eu am vorbit pentru cine are urechi să audă şi minte să înţeleagă!… În ceea ce priveşte votul, nu uitaţi vorbele lui Stalin, care zicea că nu contează cine şi ce votează, contează doar cine numără voturile! Astăzi cu voturile centralizate electronic treaba asta a devenit un simplu joc pentru un informatician: cu un program deştept, printr-o simplă atingere a unei anumite taste, voturile plus ale unui candidat se adună discret la cel care trebuie să iasă… Îmi spui că nu ştii ce interes am… Am interesul ca POPORUL MEU SĂ AFLE… Să afle şi SĂ ÎNŢELEAGĂ!… Să înţeleagă că la nivel global „cărţile sunt făcute”! Oamenii ăştia sunt prea deştepţi şi prea puternici!…”

Alt telespectator (TS), întreabă: „Dar cine sunt oamenii ăştia? Este vorba de Franc-masonerie?” A.R.: „Sunt şi masoni în „grup”, dar nu sunt majoritari!” TS, (chiar dacă se este vorba despreb un alt telespectator lăsăm iniţialele cu titlu generic, pentru cursivitatea mesajului): „Atunci, despre cine este vorba? E sultanul Bruneiului? Bill Gates? Sau cine altcineva?” A.R.: „Mai, băieţi… Pe oamenii ăştia nu-i cunoaşte nimeni… Adică nimeni dintre „muritorii de rând”! Ce, sultan? Ce, Bill Gates? Ăştia sunt mici copii, pe lângă cei din „GRUP”! Trebuie să înţelegeţi că adevăraţii bogaţi ai lumii nu apar în nici un top, al niciunei reviste… Se bucură de anonimat pentru ca astfel să aibă libertate deplină de mişcare. Doar un număr limitat de persoane, alese pe sprânceană, cunoaşte identitatea unora dintre ei, alte persoane „alese”, cunosc pe altele, şi tot aşa. Nimeni nu poate pune toate piesele acestui puzzle împreună… Nici măcar preşedinţii marilor state ale lumii. Directivele ajung la ei prin interpuşi. V-am spus că este vorba despre oameni deosebit de inteligenţi şi despre o organizare perfectă!…” TS : „Atunci sunt evreii?” A.R.: „Sunt şi evrei dar nu sunt majoritari!” TS: „Arabii? Sunt şi arabi? Că ăştia au petrol…” A.R.: „Dragii mei, sunt reprezentanţi de peste tot, într-o proporţie echilibrată. În asta şi constă succesul „GRUPULUI”, deciziile în interiorul lui se iau într-un mod absolut democratic, iar locul în acest „GRUP”se moşteneşte, pe principii monarhice, cei ce urmează să intre fiind foarte bine testaţi şi pregătiţi în acest sens…

TS: „Bun, şi cam de când se întâmplă chestiile astea?” A.R.: „Se zice că acest „GRUP” a luat fiinţă cam pe la începutul anilor 1800, cu scopul declarat de a prelua conducerea lumii. Prima mişcare cu relevanţă la nivel planetar ar fi fost iniţierea valului de revoluţii din Europa anilor 1848. Apoi „GRUPUL” a încercat preluarea puterii pe tot globul prin intermediul ideologiei comuniste.” TS: „Cum adică, să preia puterea în lume cu ajutorul comunismului? Păi comunismul nu zice că totul este al tuturor? Nu înţeleg. Puteţi să ne explicaţi?” A.R.: „O.K. Să raţionăm un pic… Deci ideologia comunistă spune că totul este al tuturor, este adevărat, dar şi că nimeni nu poate dezlipi nici un strop din bunurile în comun pentru folosul său personal. Deci totul este al tuturor şi în particular al nimănui. Şi chiar dacă nu sunt ale nimănui, după victoria planetară a comunismului, aceste bunuri trebuiesc totuşi „administrate” de cineva. Şi de ce acel cineva n-ar putea fi un „GRUP”, de administratori la nivel mondial de, să zicem… 250-300 de persoane!… „…

Toată lumea… mută. Inclusiv Marius Tucă… Şi domnul profesor a continuat: „Toate mişcările de rezonanţă mondială de după 1848, s-ar fi produs cu acceptul acestui „GRUP”. Totul bine studiat. Totul cu un scop precis.Bineînţeles că au apărut şi evenimente neprevăzute. Las un moment dat, liderii comunişti, supuşi unei propagande deşănţate cu scopul creării cultului personalităţii, pe criterii de marketing politic, au început ei înşişi să creadă în ceea ce propovăduiau şi să se creadă nişte ZEI în viaţă, aşa că au scăpat de sub control. Şi atunci a fost nevoie de crearea unei ideologii care să contrabalanseze comunismul şi anume fascismul. Şi aşa a pornit cel de-al doilea război mondial… Şi când şi fascismul a început să aibă derapaje i s-a opus o coaliţie mondială, şi pentru că nu fusese înfrânt comunismul „independent”, a fost nevoie de un „război rece”, care s-a încheiat aşa cum ştim cu toţii, cu victoria „GRUPULUI”, asupra copilului rebel – comunismul! Acum suntem în faza în care „GRUPUL” se concentrează asupra unei noi strategii de putere şi anume „GLOBALIZAREA”. Au fost create organisme la nivel global în sprijinul acestui concept: NATO, G8, G20, FMI, Banca Mondială, BERD, Comunitatea Europeană etc… Trebuie să recunoaştem că acest „GRUP” a avut un rol foarte important în menţinerea unui echilibru strategic la nivel mondial. În perioada dominaţiei acestuia, nivelul de trai al populaţiei a crescut în mod constant, nu peste tot e drept dar încă se mai lucrează la acest lucru prin intermediul organismelor mondiale controlate de „GRUP”. De asemenea nivelul tehnologic a cunoscut un progres uriaş care nu ar fi fost posibil fără direcţionarea resurselor necesare în acest sens. „Drepturile omului”sunt impuse permanent pe ordinea de zi a tuturor reuniunilor la nivel mondial, sau regional, acolo unde acestea nu sunt la înălţimea momentului. În general se impune o nouă ordine mondială, care încearcă să înlăture haosul, anarhia şi pericolele potenţiale la nivel planetar…V-am spus că este vorba despre persoane deosebit de inteligente. E drept, uneori sunt mai răi câinii, decât stăpânii, dar sunt sigur că la momentul oportun, stăpânii îşi vor pune câinii cu botul pe labe !…”

Marius Tucă (M.T.): „Domnule Anghel Rugină, m-aţi uimit! De unde ştiţi toate astea? A.R.: „În cercurile academice americane se dezbat destul de des subiecte de genul ăsta!” M.T.: „Şi nu vă este frică să dezvăluiţi aceste lucruri?” A.R.: „În primul rând, am o vârstă: „mi-am trăit traiul, mi-am mâncat mălaiul”, şi apoi sunt lucruri, repet, deja cunoscute, iar scopul pentru care am făcut-o este de a limpezi cumva apele şi de a potoli spiritele înfierbântate din România, care încă mai cred că tot ceea ce zboară se mănâncă!…” TS: „Şi noi ce trebuie să facem?” A.R.: „Aici am vrut să ajungem cu discuţia noastră!… Pentru noi, important este să ne facem viaţa frumoasă în jurul nostru.Să lăsăm gândurile mari, la scara internaţională, că acolo jocurile sunt făcute şi echilibrele nu trebuiesc rupte! Nu avem nici informaţiile, nici competenţa, nici resursele şi nici mijloacele necesare să acţionăm la un nivel atât de înalt. Putem în schimb să ne comportăm civilizat, să ne educăm bine copiii, să ne conservăm şi să ne protejăm mediul în care trăim, să ne respectăm şi să ne ajutăm, pe scurt: să ne trăim viaţa liniştiţi…”

*************************

Secretul lui Anghel Rugina

Anghel Rugina este un nume rostit cu mare respect la orice intalnire a celor care gandesc economia, si generatii de-a randul de studenti si cercetatori i-au studiat lucrarile. Pentru acest roman celebru s-au gasit insa prea putine din onorurile pe care le merita. 

La ultima sa vizita in Romania, in septembire 2005, oaspete al Băncii Naţionale a României, profesorul Anghel Rugină a susţinut o conferinţă de presă la care a participat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Aflat in al noualea deceniu de viata, savantul nu a pregetat sa vada inca o data tara natala si sa insufle optimismul sau funciar constiintei publice aflate intr-o teribila criza. 

Cu acea ocazie, profesorul Rugină şi-a reafirmat convingerea că un miracol economic în România este încă posibil, dacă se întrunesc toate elementele de echilibru stabil între popor şi administraţie – pledoarie sprijinita pe idei solid argumentate.

Desi avea 92 de ani la data ultimei sale vizite in tara natala, profesorul Rugina era ascultat cu mare atentie de alte minti stralucite ale Planetei, dar in Romania ideile lui intrau parca intr-o camera fara ecou. Politicienii l-au ocolit, institutia prezidentiala era in concediu, guvernul se remania. Televiziunile au fost si ele concentrate pe sanii care cresc audienta, asa ca vizita in Romania, care putea fi un eveniment pentru milioane de oameni, a ramas doar pentru bucuria unor privilegiati care l-au putut intalni pe profesor. Autoritatile locale din Vaslui l-au onorat cum se cuvine, conducerea Bancii Nationale a Romaniei, la fel, dar a fost o gafa enorma a institutiilor de frunte ale Romaniei absenta lor de la acea ultima intalnire cu Anghel Rugina.

Profesorul Rugină este autorul unui proiect de reformă pe care l-a prezentat guvernului român în 1991-1992 şi în care propunea înlocuirea etalonului aur cu acela al producţiei de cereale. Cu discretia cunoscuta, nici aflat cu aceasta ultima ocazie in Romaina, domnul profesor nu a dorit sa rosteasca numele celui care, in urma cu 19 ani, s-a opus planului sau de revigorare a economiei romanesti.

In noaptea de 14 decembrie 2008, s-a stins din viata marele om de stiinta roman Anghel N.Rugina, intr-un spital din Boston (S.U.A.).

A plecat deja din aceasta lume luand cu sine secretul…

*************************
Despre Anghel Rugina
Nascut la 24 mai 1913, in satul Vizuresti – Tecuci devine elev la scoala Comerciala Elementara si apoi la scoala Comerciala Superioara de la Galati, iar in 1936 devine licentiat al Academiei Comerciale din Bucuresti.
Urmeaza scoala Militara de Ofiteri de Cavalerie in Rezerva de la Tirgoviste, iar in 1938 intra prin concurs la Banca Nationala a Romaniei si este repartizat la Serviciul Relatiilor cu Strainatatea – Controlul Importurilor.
Vremurile sunt tulburi si izbucnirea razboiului il determina sa participe la Campania din Rasarit pentru dezrobirea Basarabiei. Este ranit in luptele din apropierea Chisinaului si internat la Spitalul 303 Cotroceni.
in 1942 isi sustine primul doctorat in tara, coordonat de eminentul profesor Victor Slavescu, dupa care, Banca Nationala decide sa-l trimita bursier la Universitatea din Berlin. Razboiul il face sa se retraga la Freiburg I. Br., unde lucreaza si sustine al II-lea doctorat cu marele profesor german Walter Eucken.
Cunoscut prin rezultatele cercetarii stiintifice, este invitat sa sustina prelegeri la Universitatea din Portland Oregon SUA, unde functioneaza intre 1950 – 1952. in 1953 face cercetari la Library Of Congress, US, Treasury Departament, International Monetray Fund World Bank. intre 1954 si 1958 tine prelegeri la Niagara Univeristy, New York. Se casatoreste cu o mare doamna, romanca Aurelia Pandea, originara din Sibiu, si se muta la Northeastern University din Boston.
Remarcabilele sale calitati stiintifice si morale, noutatea si profunzimea abordarii celor mai ardente probleme in teoria si practica economica mondiala, aspecte ilustrate de cele peste 50 de lucrari fundamentale publicate in engleza, franceza si germana il recomanda ca pe o mare autoritate in domeniu. Astfel, ca semn al inaltei aprecieri de care se bucura in lumea stiintifica de pretutindeni, in 1956 este numit presedinte al Comisiei de Experti Economici pentru statul Massachusetts. in 1988 initiaza infiintarea unei “International Society For Intercomunication Of New Ideas (ISINI)”, este ales presedintele acestei comunitati stiintifice mondiale si tine sapte congrese intre care Paris, Atena, Londra si alte mari orase ale lumii.
Printre lucrarile aparute in limba romana, as mentiona: „Principia Oeconomica”, sub egida Academiei Romane; „Un miracol economic in Romania este inca posibil”, editura Porto-Franco si „Testamentul meu stiintific catre tara si neamul romanesc”, editura Mirton, Timisoara si altele.
Incepand din 1990, a tinut prelegeri academice la Academia Romana, Academia de Studii Economice, Universitatile Iasi , Galati, Cluj, Timisoara, Brasov si Sibiu. A elaborat numeroase studii pentru tranzitia Romaniei si a Republicii Moldova la economia sociala de piata, a avut sute de intalniri stiintifice cu academicieni, experti si specialisti, Presedintie, Guvern, Parlament si Prefecturi.
Recunosterea imensei valori in planul gandirii economice nationale si mondiale, a contributiei la tezaurul stiintei romanesti s-a concretizat in alegerea sa ca membru al American Economic Association, Association For Social Economics, History Of Economics Society, Canadian Economic Association, British Royal Economic Society, membru de onoare al Academiei Romane si conferirea unor titluri, printre care: Profesor Emeritus al Universitatii Boston, SUA, Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice Bucuresti si al Universitatilor Iasi, Cluj, Galati, Profesor de Onoare al Liceului “Anghel Rugina” – 1994.

(sursa: e-mail; internet: http://www.romanianvip.com/2008/12/savantul-mondial-anghel-rugina

http://www.sfin.ro/articol_2543/secretul_lui_anghel_rugina.html#ixzz1kCUxmcew)

Reclame

5 gânduri despre &8222;Secretul…&8221;

  1. And about „our little revolution”, I think that nothing happens without a reason… And maybe it was a reason for which I received today this article by mail (if you see all my latest – week – articles, you know what I mean… 😉 ). And maybe it was a (… „global”) reason for which, after many years of silent supporting difficulties, the Romanians have suddenly decided to come out on streets to claim their rights, to tell everybody they cannot stand anymore (in) this situation!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s