Citat

Protest în Piaţa Universităţii


Bilanţul manifestării: cinci jandarmi şi un jurnalist au fost răniţi, iar 29 de persoane au fost amendate
Forțele de ordine au evacuat, în jurul orei 0.10, Piața Universității, unde mitingul de susținere față de Raed Arafat s-a transformat în protest antiguvernamental, pentru ca ulterior să degenereze în incidente violente între jandarmi și manifestanți care au aruncat cu pietre și petarde. Printre aceștia din urmă au fost identificați membri ai galeriei echipei de fotbal Steaua. În timpul busculadei, cinci jandarmi şi un jurnalist au fost răniți de pietrele aruncate de protestatari. Şi din rândul protestatarilor au fost victime.
BILANŢUL PROTESTULUI:
– 29 de persoane îndepărtate de jandarmi din zona protestului şi amendate
– 5 jandarmi răniţi de obiecte contondente
– 1 jurnalist rănit în timpul manifestaţiilor
UPDATE sâmbătă, ora 23.59 – Protestatarii au fost îndepărtaţi.
UPDATE 23.30 Mare parte a protestatarilor a plecat din Piaţa Universităţii. A mai rămas un grup care s-a strâns în apropierea gurii de metrou. În ciuda manifestărilor violente a câtorva dintre ei, aceştia au părăsit zona în urma intervenţiei jandarmilor. Cei 29 de protestatari turbulenţi au fost duşi la Secţia 5 Poliţie. „Persoanele conduse la secţie au fost sancţionte contravenţional. La această oră, a fost reluat traficul rutier, iar situaţia este sub control”, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea.
UPDATE 23.00. Până acum, 25 dintre cei mai violenţi manifestanţi au fost conduşi la audieri. Ei sunt acuzaţi de tulburarea liniştii şi ordinii publice. Pe lângă jandarmi, au fost răniţi alţi 13 oameni care au primit îngrijiri medicale la faţa locului.
UPDATE 22.50. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat pentru EVZ că trei jandarmi au fost loviţi în timpul incidentelor. Doi dintre aceştia au fost transportaţi la spitalele „Floreasca” şi, respectiv, „Universitar. „Au fost loviţi cu obiecte contondente în zona capului şi au necesitat îngrijiri medicale. Deocamdată, dispozitivele de jandarmi dislocate în zona Pieţei Universităţii rămân pe poziţii pentru a preîntâmpina escaladarea violenţelor”, a precizat Enache. Protestatarii care i-au rănit pe jandarmi au folosit pietrele de la pavajul pietonal.
UPDATE 22.37. Un cameraman de la Antena 3 a fost rănit la cap de protestatari, iar camera i-a fost distrusă.A fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
UPDATE 22.30. Protestatarii au încercat să ocupe intersecția de la Piața Universității, iar jandarmii au intervenit în forță și au ridicat o serie de protestatari. Ulterior, manifestanții s-au mutat pe Bulevardul Elisabeta, lângă clădirea Universității.
UPDATE 22.10. Un protestatar a fost luat de un echipaj SMURD.
UPDATE 22.00. Îmbrâncelile dintre protestatari și jandarmi au reînceput, primii încercând să spargă cordonul de jandarmi pentru a bloca din nou carosabilul.
UPDATE 21.45. Sute de jandarmi au fost aduși să suplimenteze numărul forțelor de ordine. Mulțimea, care a depășit deja 1.000 de persoane, îi huiduie.
UPDATE 21.20 Jandarmii, după ce au primit întăriri, au reușit să îi împingă pe manifestanți, din nou, pe trotuare, eliberând parțial zona carosabilă a Pieței Universității.
UPDATE 21.00 Revoluționarul Cristian Iliescu, vicepreședinte PSD București Sector 2, consilier local la primăria aceluiași sector, a reclamat faptul că a fost „lovit groaznic” de „un dement de jandarm”. Cristi Iliescu a declarat că a venit în Piața Universității să proteste pașnic și nu este de acord cu violența.
UPDATE 20.40 Protestatarii au aruncat cu pietre și sticle spre jandarmi. Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene. Protestatarii grupați pe trotuar au forțat și au rupt cordonul de jandarmi și au blocat din nou Piața Universității. Un al doilea jandarm a fost lovit cu o piatră în față și a fost transportat spre o ambulanță.
UPDATE 20.25 Mulțimea din Piața Universității este estimată la aproximativ 1000 de persoane. O bună parte se întinde de la fântana din fața sediului Arhitecturii, pe lângă sediul Universității, până la bulevardul regina Elisabeta. . O altă parte se află peste drum, în fața sediului Teatrului Național. ȚUnitate, Jos Băsescu”, se scandează. Un grup de bărbați discută. „Hai mă în Piață, hai mă să forțăm!”, spune unul. Unii reclamă faptul că există și un alt grup de protestatari care încearcă să ajungă în Piața Universității dar este blocat de cordonul de jandarmi.
UPDATE 20.15 Piața Universității a fost deblocată. Circulația a fost reluată pe ambele sensuri de mers. Protestatarii s-au regrupat, după intervenția jandarmilor, pe trotuar în zona fântânii arteziene de lângă sediul Arhitecturii.
UPDATE 19.40. Mai mulți tineri, identificați ca membri ai galeriei echipei Steaua, cu fulare care le acopereau cea mai mare parte a figurii, au început să arunce cu petarde și bolovani spre forțele de ordine. Unul dintre jandarmi a fost rănit la cap după ce a fost lovit cu o bucată de bordură. Acesta a necesitat îngrijiri dar a refuzat să părăsească dispozitivul a declarat declarat dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti – Ilfov pentru Agerpres.
După acest incident, printre protestatari a început să circule teoria că „jandarmi în civil” au provocat forele de ordine
Jandarmii au reușit să elibereze carosabilul, împingând mulțimea spre trotuare. Fapt ce a încins și mai rău spiritele protestatarilor, care au început să arunce cu pietre de pe trotuar. Au fost aprinse și torțe.
După ce s-au întors de la Palatul Cotroceni, protestatarii, în mare parte tineri ce par a face parte din rândul galeriilor echipelor de fotbal, s-au regrupat peste drum de Teatrul Național lângă Universitate. În acest moment, grupul este estimat la trei-patru sute de persoane.
După ce au dat foc unor gunoaie în fața cordonului de jandarmi, participanții la miting s-au apucat să scandeze lozinci antiguvernamentale în ritm de galerie de fotbal. „Ole, Ola/ Să dăm jos dictatura”, și „Demisia”.
Trupele de jandarmi au fost suplimentate.
UPDATE 19.30. Spiritele s-au încins din nou în Piața Universității, jandarmii încercând să țină piept protestatarilor. Oamenii legii le-au cerut acestora să elibereze sensurile de circulație, pentru a permite reluarea traficului în zonă.
Un autoturism Mercedes gri, mai vechi, se afla în mijlocul străzii, pentru a bloca circulația.
UPDATE 19.25. O parte dintre protestatari, probabil suporteri de fotbal, au luat metroul înapoi de la cotroceni la universitate. Veseli, ei scandau la stația Unirii: „Ole, ola, să refuzăm dictatura”.
UPDATE 19.20. După ce au stat preț de câteva minute în fața Palatului Cotroceni, protestatarii au decis să se întoarcă din nou în Piața Universității.
UPDATE 19.05 Cele câteva sute de protestatari plecați din Piața Universității au ajuns în fața Palatului Cotroceni. Cealaltă jumătate mitingului a rămas la kilometrul 0.
După plecare manifestanților spre Palatul Cotroceni, Piața Universității s-a deblocat, circulația fiind reluat însă doar pe sensul spre Piața Romană.
UPDATE 19.00. În Piaţa Universităţii rămăseseră în jur de 300 de oameni, care erau atent supravegheaţi de către jandarmii veniţi în număr destul de mare. Comasaşi în mijlocul străzii, protestatarii erau destul de liniştiţi, mulţumindu-se să scandeze „Veniţi cu noi”.
UPDATE 18.55. Circulația se desfășoară cu dificultate în zona Pieței Universității. Potrivit Realitatea TV, au avut loc noi îmbrânceli între protestatari și jandarmi. O femeie în vârstă a leșinat și i s-au acordat îngrijiri.
UPDATE 18.45. Mulțimea de la Universitate s-a împărțit în două: o parte a plecat la Palatul Cotroceni, cealaltă a rămas pe Bulevardul Magheru.
UPDATE 18.20. Coloana a plecat, scandând „Demisia!”, spre Palatul Cotroceni.
UPDATE 18.00. Protestatarii au rupt rândurile și au ocupat bulevardul, blocând circulația. Protestatarii intenționează să meargă spre Palatul Cotroceni, ca și aseară. Jandarmeria încearcă să-i controleze, fără prea mult succes. Numărul oamenilor care au ieșit în stradă a crescut în ultima oră.
UPDATE 16.50. O serie dintre protestatarii care au participat și aseară și-au făcut apariția. Unul dintre aceștia, pe a cărui geacă scrie „Bucureșteni, ieșiți în stradă!”, a adus din nou o cruce pe care scrie „Băsescu=Ceaușescu”.
UPDATE 16.00. Numărul protestatarilor a urcat până la aproape 600-700. Undeva mai retras, lângă „Căruța cu paiațe” – ansamblul de statui din fața Teatrului Național, ridicat în cinstea lui I.L.Caragiale – Cosmin Menițoiu, un protestatar, profesor de istorie, explică de ce a venit la miting: „Am vrut să văd dacă societatea civică mai reacționează. În București în special. Îmi pare bine că oamenii nu stau pasiv la orice e venit din partea guvernului. Am auzit de la televizor de întâlnire. Cred că Băsescu a greșit când s-a luat de un om ca Raed Arafat, nu poți să faci așa ceva”.
UPDATE 15.20. Echipa TVR este huiduită, în mai multe rânduri, când încearcă să filmeze. „Rușine, rușine, rușine să vă fie!”, le adresează protestatarii.
UPDATE 15.00. Protestatarii din Piața Universității scandează: „Rușine să vă fie” și „Jos dictatorul!”.
UPDATE 14.30. Potrivit jandarmilor, în piață se află aproximativ 400 de persoană. O mică busculadă s-a produs în momentul în care corespondentul Realitatea TV a intrat în direct: niște femei mai în vârstă au sărit asupra jurnalistei strigând: „Ați mințit aseară, Realitatea minte! Unde e Antena3 să vorbim cu ei?”.
Se strigă în continuare și numele lui Raed Arafat, însă marea majoritate cer „Demisia” guvernanților.
UPDATE 14.20. Oamenii strigă „Jos bețivanul”, iar printre protestatari se află și copii purtând pancarte anti-Băsescu.
UPDATE 14.15. Printre protestatarii adunați la „Kilometrul 0” sunt mai mulți membri ai unor organizații de extremă dreapta. Se pregătesc să ridice bannerele pe care scrie „Isărescu=șeful haitei de teroriști economici” și „Jos masoneria”. Ei au și o serie de caricaturi, care înfățișează maimuțe cu ochii, urechile și gura acoperite. De asemenea, poate fi văzut și un banner adus de Asociația Victimelor Mineriadelor.
Un pic mai încolo, un tânăr care flutură steagul verde al organizației extremiste Noua Dreaptă păzește cu grijă o „listă a rușinii”, pe care sunt trecute numele lui Traian Băsescu, Parlamentul, Guvernul, Ministerul Public și instanțele de judecată, BNR-ul, Ministerul Apărării, SRI-ul și Biserica Ortodoxă Română. Câteva zeci de protestatari mai în vârstă s-au adunat în fața camerelor video, scandând timid „Jos dictatura”. Alt protestar, de la extrma dreaptă, leagă de doi copăcei din fața crucii de marmură ridicată în memoria victimelor Revoluției o pânză albă pe care scrie „România în prag de foamete și disperare, Loja masonică și-a pus planul în aplicare”.
Trei pensionari discută între ei: „Îi mai multă lume ca ieri, aseară bătea vântul”. „Să nu se mai uite nimeni, dom’le, în gura lui”, spune altul, referindu-se la Traian Băsescu.
Constanţa. Protest pro Arafat şi contra Băsescu al “haiducilor“
Feri Predescu
Acțiuni similare, la care participă alte zeci de persoane, au loc în acest moment și la Cluj-Napoca și Constanța. Protestatarii susțin că vor să-și arate astfel susținerea față de fostul subsecretar de stat Raed Arafat și față de serviciul de urgență SMURD.
La Constanţa, manifestarea pro-Raed Arafat s-a transformat rapid într-un protest antiguvernamental şi antiprezidenţial. Protestatarii s-au adunat pe platoul din faţa prefecturii, conducerea manifestaţiei fiind preluată de Nicolae Mavrodin, „revoluţionarul” care împreună cu Miron Cosma, “a tulburat” în vara anului trecut sărbătorirea Zilei Marinei.
Mavrodin (foto) a declarat pentru EVZ că protestul de astăzi “este organizat de Asociaţia Naţională a Haiducilor, al cărei preşedinte sunt, este o organizaţie nou creată şi care are aproape 100 de membri în opt filiale judeţene din ţară”. La un moment dat, Mavrodin a plecat acasă şi după 15 minute a revenit echipat în costum alb de haiduc, încins cu brâu de piele declarând că este „căpetenia naţională a haiducilor”.
“Vrem alegeri anticipate”
Plecând de la susţinerea doctorului Raed Arafat, protestatarii, care l-au declarat “român adevărat”, au convenit să rămână “până când ciuma portocalie va pleca de la cârma ţării pentru că o ducem rău şi numai putem suporta”. Manifestanţii mai tineri au cerut demisia guvernului şi au solicitat opoziţiei să boicoteze lucrările parlamentului pentru că “vrem alegeri anticipate”.
A fost adusă o Biblie pe care protestatari au atins-o recitând “Tatăl nostru pentru a alunga Diavolul“ şi apoi s-a cântat “Deşteaptă-te române”. Flancată de zeci de jandarmi care vegheau ordinea publică, mulţimea s-a îndreptat apoi către sediul PDL din Constanţa care avea uşile închise, a trecut pe la Universitatea de marină Civilă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi înapoi la prefectură.
În ciuda chemărilor la luptă, “nu staţi în balcoane că muriţi de foame”, constănţenii nu s-au obosit să coboare din apartamente. “Am discutat la telefon cu colegii mei de la Bucureşti şi am decis să nu plecăm de aici, aşa că i-am anunţat că aici la Constanţa facem un grup de 150 de inşi, de luptă împotriva tiraniei băsesciene, vom sta aici până când dictatorul va pleca “i-a anunţat“ căpetenia naţională a haiducilor” pe protestatari.
Surse:
http://directproprietar.ro/Protest-n-Piaa-Universitii–Bilanul-manifestrii-cinci-jandarmi-i-un-jurnalist-au-fost-rnii–iar-29-de-persoane-au-fost-amendate
www.evz.ro – 15.01.2012
Reclame

6 gânduri despre &8222;Protest în Piaţa Universităţii&8221;

    • Asa este, Oana, ne-am cam saturat cu totii de saracia, umilirea si mizeria in care traim in ultimii ani in tara noastra! Cat despre violente, in astfel de situatii, din pacate, mereu apar instigatori, profitori si tot felul de indivizi certati cu legea care se dedau la acte de huliganism. Si eu ii dezaprob total, desigur, pentru ca arunca o lumina nefavorabila asupra protestatarilor pasnici, de buna credinta, si, nu in ultimul rand, ii expun si pe acestia actelor de represiune din partea autoritatilor.
      Este trist ce se intampla, dar si mai trist este faptul ca nu suntem condusi de politicieni cu coloana vertebrala, iar romanii, in general, s-au cam saturat!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s