Citat

Oda Sarmalei


ODA SARMALEI
(Pastorel Teodoreanu)

Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat…

Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.

O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.

O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.

Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.

Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaica’nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!

SARMALE IN DOVLEAC
(Reteta dupa Pastorel Teodoreanu)
Ingrediente:
  • 2 verze murate
  • 1/2 kg carne de porc
  • 1/2 kg carne de vită
  • 200  de grame slănină afumată
  • 2 linguri de untură de porc
  • 1 cană de orez
  • 3 roşii
  • 3 cepe
  • 2 ardei gras
  • 1 ou
  • 1 lingură boia de ardei dulce
  • 1 linguriţă chimen
  • 2 linguri cimbru
  • 5 linguri pastă de roşii
  • sare, piper
Mod de preparare:
Tăiaţi carnea de porc şi pe cea de vită şi tocaţi-o. Spălaţi orezul în câteva si scurgeţi-l. Curăţaţi ceapa si ardeii si tocaţi-i mărunt. Topiţi untura într-o cratiţă adâncă. Adăugaţi ceapa şi ardeiul tocate şi amestecati-le până se înmoaie. Puneţi apoi şi orezul pe care-l amestecaţi bine până devine translucid. Adăugaţi apoi boia şi chimen măcinat,  pe care le rumeniţi uşor alături de ceapa, ardei şi orez. Luaţi craţiţa de pe foc, adăugaţi carnea tocată si amestecaţi bine tot plus o lingură de cimbru. Asezonaţi cu sare şi piper. După ce amestecul s-a răcit, adaugati oul si amestecati.
Tocaţi varză din frunzele mai groase, apoi decojiţi şi tocaţi roşiile. Aşezaţi un strat  de varză fin tocata pe fundul dovleacului, peste care adăugaţi slănina feliuţe. Uumpleti câte o foaie de varză cu câte o lingură de umplutură, rulaţi, răsuciţi pentru a obţine sarmale, pe care le închideţi introducând capetele in interior. Apoi asezati sarmalele în dovleac, în straturi succesive, intercalate cu roşii tocate şi slănină. La final, acoperiţi sarmalele cu restul de varză tocată, roşii tocate, slănină bucati, cimbru. Puneţi dovleacul umplut su sarmale in cuptor si lasati sa fiarba cca. 4 ore, la foc moderat. După ce a fiert, lăsaţi oala in cuptorul oprit, să se răcorească. Puneţi oala la rece  şi lăsaţi-o până a doua zi.
POFTA BUNA!
Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s