Citat

Cesaria Evora – „Iertaţi-mă, dar acum trebuie să mă odihnesc!”


Legendara cântăreață Cesaria Evora a murit sambata, 17 decembrie 2011, la vârsta de 70 de ani, în oraşul natal din insula Capului Verde. Artista era internată de vineri în spital, din cauza unei insuficienţe respiratorii şi unui edem pulmonar.
Cesaria Evora s-a născut în insula Sao Vincente a arhipelagului Capul Verde, pe 27 august 1941, într-o familie de muzicieni. Tatăl ei cânta la mai multe instrumente, iar fratele ei era un bun saxofonist. Stilul care a consacrat-o a fost morna, comparat de multe ori cu genul muzical blues, fiind și muzica națională din Capul Verde.A fost poreclită „diva desculță” fiindcă obișnuia să cânte fără încăltăminte în spectacolele sale, în semn de solidaritate față de milioanele de oameni care trăiesc în sărăcie.

Cesaria Evora a concertat de mai multe ori în România, ultimul concert fiind pe 18 octombrie 2010, la Sala Palatului.
Artista a primit, în anul 2004, un premiu Grammy pentru cel mai bun album de muzică contemporană. În total, ea a scos 24 de albume, dintre care amintim: La Diva Aux Pieds Nus (1988), Distino Di Belita (1990), Mar Azul (1991), Miss Perfumano (1992), Cesaria (1995), Cabo Verde (1997), Cafe Atlantico (1999), Sao Vincente Di Longe (2001), Voz D’Amor (2003), Rogamar (2006), Nha Sentimento (2009).
Cesaria Evora era bolnavă grav de mai mult timp, suferind mai multe intervenții chirurgicale, printre care una și pe cord, în 2010.

  • Nu am forţă, nu am energie. Vreau să le spun fanilor mei: iertaţi-mă, dar acum trebuie să mă odihnesc. Regret infinit de mult că trebuie să lipsesc din motive de sănătate, aş fi vrut să le mai ofer plăcere celor care m-au urmărit de atât de mult timp„, a declarat ea pentru ziarul francez Le Monde în momentul anunţului retragerii sale de pe scenă, în luna septembrie.
Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s