Citat

Give, Give, Give,… Get!


 

In orice tip de relație, oferă primul/prima – și oferă mai mult decât te aștepți să primești!

Desi sună ca un principiu frumos sau ca un slogan, nu este doar atât si iată de ce: conform legii reciprocității din psihologie, atunci când cineva îți dă ceva de o anumită valoare, reacționezi cu dorința de a da ceva în schimb.
Aceasta facem, de exemplu, atunci când după o seară petrecută la niște prieteni de familie, ne simțim datori să îi invităm și pe ei pe la noi, sau când un coleg/o colegă ne-a făcut un serviciu și după aceea ne cere o favoare.
Atunci, sunt șanse mult mai mari să vrem să îi dăm ceva persoanei care ne-a dat ceva înainte (să oferim reciprocitate…).
Cum s-ar traduce aceasta în relațiile importante din viața noastră ?
Cand un coleg/o colegă se poartă frumos cu tine, sunt șanse mai mari să te porti frumos cu el/ea, decât dacă te …”calcă pe bătături”…
Dacă un furnizor este prompt și grijuliu cu tine, sunt șanse mai mari să îi ”dai la schimb” viitoarele contracte/să continui să cumperi de la el…
Dacă un om drag iti face o surpriză (de exemplu, micul dejun la pat, dimineata), sunt șanse mai mari ca acesta să se bucure de atentia ta speciala pe parcursul zilei, decât dacă te ignoră sau te critică…
Tot astfel, poti folosi legea reciprocității si ca să inițiezi reciprocitate, nu doar ca să răspunzi la ea !!!

Fii primul/prima care oferă și fă aceasta în mod consecvent!

Liderii buni procedeaza asa: in primul rând, oferă celorlalți încredere, respect, loialitate, si apoi le cer (chiar dacă nu în mod explicit) profesionalism, spirit de echipă, corectitudine…
Părinții buni fac la fel: in primul rând, oferă copiilor dragoste, apreciere, încredere, si apoi le cer (chiar dacă nu explicit) disciplină, respect, afecțiune.
Soții buni fac astfel: in primul rând le oferă partenerilor iubire, respect, ajutor, înțelegere, si apoi primesc lucrurile pe care și le doresc de la aceștia…
Aceasta atitudine presupune să lași deoparte, macar pentru o clipă, nevoia de a fi înțeles/înțeleasă, ocrotit/ă, iubit/ă, răsfățat/ă, ajutat/ă, îngrijit/ă, … și să dai toate acestea (și multe altele…) celui/celei de lângă tine, atunci când are nevoie de ele, si asa cum are nevoie de ele.
Nu este deloc un lucru ușor de făcut astfel, mai ales dacă/atunci te simți bolnav/ă, părăsit/ă, năpăstuit/ă, nedreptățit/ă, dar scopul relațiilor armonioase este acela de a da roade frumoase (bucurie, fericire, realizări familiale, împliniri profesionale), si nu de a vindeca, în parteneriat, rănile trecutului.
Si, cu siguranță, vor exista momente în care unul dintre parteneri are nevoie de ajutorul celuilalt și îl primește!… Dar, temelia relației nu e satisfacerea propriilor nevoi cu ajutorul celuilalt, ci creșterea – împreună cu celalalt!
Totusi, in general, nu este posibila o relație de durata în care cei doi parteneri să se concentreze în primul rând pe ce pot ei să obțină din relație si in mod secundar pe ce pot oferi în relație.
Este adevărat ca, în anumite momente, celălalt poate avea impresia că partenerul este egoist, neatent sau distant, dar motivele pentru care rămâne în relație sunt mult mai importante decât aceste nemulțumiri pasagere (altfel, un om matur, nu ar rămâne !).

Iată, deci, o formulă care merită aplicată în orice relație care contează în viață: oferă de 3 ori mai mult decât ai nevoie să primești !
Sau: give, give, give,… get, adică, pe românește: oferă, oferă, oferă, … primește !
Când aplici această regulă, nu o trata ca pe o corvoadă! Decât să dai cu obsesia că, după ce dai de trei ori, o să primești o dată, mai bine nu da!
Formula se bazează pe dorința sinceră de a oferi, nu pe ideea de tranzacție comercială!
Cei mai importanți oameni din viața ta merită să le dăruiești cea mai bună parte a sufletului tău, iar în ea se găsește dorința sinceră de a contribui la fericirea lor.
Asa că, data viitoare când te afli in compania unui om important din viața ta (sot/ie, coleg/ă, partener/ă, prieten/ă, parinte, copil), să te concentrezi pe ce poți să oferi, nu pe ce poți să obții!
Și ca să ai o unitate de măsură la îndemână, poți să începi cu ceva simplu: complimentele. Oferă 3 complimente sincere, din inimă, dar autentice și fără exagerare, iar apoi așteaptă să vezi ce se întâmplă… S-ar putea să fii uimit/ă…
(adaptare dupa Andy Szekely: http://www.andyszekely.ro)

Reclame

2 gânduri despre &8222;Give, Give, Give,… Get!&8221;

  1. daysuky zice:

    Foarte frumos articol.
    Ar fi frumos ca toata lumea sa-si propuna sa adopte aceasta atitudine in relatiile interpersonale.
    Eu una o sa imi dau toata silinta 😀

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s