Citat

Despre Regina Maria – de la a carei nastere s-au implinit 136 de ani


Lectii de viata de la Regina Maria
„Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am vazut-o intregita, a carei soarta mi-a fost ingaduit sa o vad implinita. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa” – au fost cuvintele care au trecut dincolo de mormant, scrise in testamentul celei care a fost una dintre cele mai importante personalitati din istoria romanilor si care ar trebui sa ne inspire si astazi…
Regina Maria s-a nascut pe 29 octombrie 1875 in Eastwele Park-Kent – Anglia, ca fiica a ducelui Alfred – al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii, fiind verisoara cu tarul Rusiei – Nicolae al II-lea si cu imparatul Germaniei – Wilhelm al II-lea. La 16 ani s-a logodit cu Ferdinand, principele mostenitor al Romaniei, care ii va deveni sot.
Tanara, nestiuntoare si ” foarte mandra de tara de bastina”, asa cum spunea in marturia din testament pe care a lasat-o romanilor, Maria avea 17 ani cand a venit in Romania pentru a „imbratisa o noua nationalitate”, straduindu-se din rasputeri sa fie o buna romanca, cum ea insasi spunea.
Asadar, pe 29 decembrie 1892, cea supranumita „Missy”, avea sa ajunga in Romania ca sotie a unui barbat cu 10 ani mai mare decat ea. Chiar daca Maria era de o frumusete iesita din comun, sotul acesteia, Ferdinand, a iubit o alta femeie – poeta Elena Vacarescu. Regele isi ineaca durerea pricinuita de dragostea imposibila in alcool si in aventuri nenumarate. Regina, lipsita de dragostea celui care fusese ales sa-i fie sot si inzestrata cu o frumusete iesita din comun, trezea la randul ei, patimi si controverse.
Inteligenta sa sclipitoare, frumusetea iesita din comum si firea pasionala au transformat-o atat intr-un simbol, cat si intr-una dintre cele mai apreciate femei care si-au pus amprenta asupra acestui popor – una dintre cele mai mari personalitati feminine din istoria Romaniei si o femeie care continua sa inspire zi de zi.
„Exista un singur barbat la Palat si acela este regina”- este afirmatia antologica facuta de Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Charles de Saint-Aulaire, dupa ce a vazut-o pe Maria pe front, sfidan exploziile si impartind cu o energie inimaginabila alinari celor din jur. Personalitatea ei a marcat istoria, frumusetea ei a ramas vie, iar pasiunea cu care a iubit viata si taria cu care a luptat pentru tara de care a fost adoptata au marcat istoria.
„Iubirea este cea mai mare problema in viata unei femei”
,,…, si, cum de la inceputul lucrurilor se pare ca ea a fost aleasa de natura sa fie purtatoarea poverii, nici legile, nici morala sau exigentele societatii n-au fost vreodata in stare sa i-o rezolve”, scria in septembrie 1925, revista Cosmopolitan, intr-un articol intitulat ,,A Queen Talks About Love”, scris chiar de regina Maria.
Cu toate ca de multe ori a avut de jucat rol de barbat, regina Maria nu a uitat niciodata ca este o femeie si chiar una foarte frumoasa pe deasupra.
Printul Barbu Stirbei, brunet, cu ochii caprui, a fost marea sa dragoste, asupra acestuia avand sa planeze suspiciunile ca ar fi fost tatal ultimilor doi copii ai reginei – Ileana si Mircea, care, se pare, semanau izbitor cu acesta. Fiul reginei, Carol al II-lea, avea, pana la urma, sa-l exileze pe printul Barbu Stirbei, pentru a intrerupe povestea de dragoste care se infiripase intre cei doi. Insa si alti barbati au starnit pasiuni in inima frumoasei regine.

Rolul Reginei in semnarea Tratatului de la Versailles
Regina Maria a fost sfatuitorul cel mai apropiat al regelui Ferdinand, pana la decesul acestuia in 1927, intr-o vreme in care nici nu se putea vorbi despre rolul femeii in viata politica. In timpul Conferintei de Pace de la Paris, unde se reimpartea Europa, regele Ferdinand ar fi rugat-o pe regina sa intervina urgent.
Inteligenta si frumusetea acesteia i-au impresionat pe aliatii occidentali carora ea le-a reamintit sacrificiul enorm al ostasilor romani. Rezultatul a fost Romania Mare, care reunea vechile provincii istorice Transilvania, Bucovina, Moldova, Basarabia, Muntenia si Dobrogea – in urma semnarii Tratatului de la Versailles.
A fost supranumita de popor „Mama Regina”, „Mama ranitilor”, „Regina soldat”, datorita actiunilor sale din perioada Primului Razboi Mondial, cand a ajutat soldatii aflati in spitalele de pe front. In ciuda influentei pe care a avut-o in viata politica, momentul in care fiul sau Carol a mostenit tronul, Maria a fost indepartata complet din viata publica.
Regina Maria a fost o personalitate de marca in cultura romaneasca
Regina Maria a avut un rol deosebit si in viata culturala a poporului care a adoptat-o si pe care l-a iubit mai mult decat multi dintre cei care erau nascuti pe aceste meleaguri.
Maria a continuat traditia Reginei Elisabeta ajutand cu burse de studiu si bani o seama de personalitati din lumea literara si artistica. Opera literara a reginei numara peste 25 de volume, scrise intre anii 1912 si 1933. A scris povestiri pentru copii, poezii, a pictat, a colectionat lucrari de arta ale unor pictori foarte cunoscuti precum Arthur Verona, Stefan Popescu, Kimon Loghi, Cecilia Cutescu Storck, Nicolae Vermont, Eustatiu Stoenescu. Printre operele scrise de aceasta se pot cita Crinul vietii, Minola, Lulaloo, Copila cu ochi albastri, Stella Maris si Povestea vietii mele.
Sultana de la Balcic

A fost legata sufleteste de Balcic si Bran – „Balcicul si Branul sunt casele mele de vis, inima mea” – unde amprenta personalitatii ei poate fi vazuta si acum. Obisnuia sa se plimbe prin oras si sa imparta bani familiilor nevoiase. La Balcic i se spunea Sultana, vila sa semanand foarte tare cu constructiile musulmane. Mai tarziu, dupa ce Carol a indepartat-o din viata politica si sociala a vremii, Balcicul a fost locul ei de refugiu.
Regina Maria a avut ca ultima dorinta ca trupul sa-i fie inmormantat la manastirea Curtea de Arges, iar inima sa ii fie depusa in micuta capela pe care o construise pe malul marii: Stella Maris. Dupa pierderea Cadrilaterului (1940), inima a fost adusa langa castelul Bran, a doua resedinta a Reginei Maria. Caseta a fost trecuta mai tarziu in Tezaurul Istoric al Romaniei, iar inima reginei se afla acum depusa la Muzeul National de Istorie.
(sursa: youtube si adaptare dupa Feminis.ro)

În testamentul Reginei Maria se găsește o ultimă adresare către poporul român și către țară:

Țării mele și Poporului meu,
Când veți ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă încă odată, chiar de dincolo de liniștea mormântului. […] Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare..
Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută.
Am credința ca v’am priceput: n’am judecat, am iubit…
Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s