Citat

Dumnezeu vs. stiinta


Aceasta este o poveste adevarată si merită să o cititi, fie si numai pentru a afla cine a făcut demonstratia de logică pe care o contine!

Intr-o sala de clasa a unui colegiu, un profesor tine cursul de filozofie…
„Sa va explic care e conflictul intre stiinta si religie…” Profesorul face o pauza si apoi ii cere unuia dintre noii sai studenti sa se ridice in picioare
„Esti crestin, nu-i asa, fiule?”
„Da, dle, spune studentul”
„Deci crezi in Dumnezeu?”
„Cu siguranta”
„Dumnezeu e bun?”
„Desigur, Dumnezeu e bun.”
„ E Dumnezeu atotputernic? Poate El sa faca orice?”
„Da”
„Tu esti bun sau rau?”
„Biblia spune ca sunt rau.”
Profesorul ateu zambeste superior:

„Aha! Biblia!” Se gandeste putin. „Uite o problema pt. tine. Sa zicem ca exista aici o persoana bolnava si tu o poti vindeca. Poti face asta. Ai vrea sa il ajuti? Ai incerca?”

„Da, dle. As incerca.”
„Deci esti bun.”
„N-as spune asta.”
„Dar de ce n-ai spune asta? Ai vrea sa ajuti o persoana bolnava daca ai putea. Majoritatea am vrea daca am putea. Dar, Dumnezeu poate, dar nu vrea…”

Studentul nu raspunde, asa ca profesorul continuă.

„El nu ajuta, nu-i asa? Fratele meu era crestin si a murit de cancer, chiar daca se ruga lui Iisus sa-l vindece. Cum de Iisus e considerat bun? Poti raspunde la asta?”
Studentul tace.
„Nu poti raspunde, nu-i asa? Hai sa o luam de la capat, tinere.. Dumnezeu e bun?”

„Pai…, da”, spune studentul
„Satana e bun?”
Studentul nu ezita la aceasta intrebare

„Nu”
„De unde vine Satana?”
Studentul ezită.

„De la Dumnezeu.”
„Corect. Dumnezeu l-a creat pe Satana, nu-i asa? Zi-mi, fiule, exista rau pe lume?”
„Da, dle.”
„Răul e peste tot, nu-i asa? Si Dumnezeu a creat totul pe lumea asta, corect?”
„Da.”
„Deci cine a creat răul? Daca Dumnezeu a creat totul, atunci El a creat si răul. Din moment ce răul există si conform principiului ca ceea ce facem defineste ceea ce suntem, atunci Dumnezeu e rau.”

Din nou, studentul nu raspunde.
„Exista pe lume boli? Imoralitate? Ura? Uratenie? Toate aceste lucruri groaznice, exista?”

Studentul se foieste jenat.
„Da”
„Deci, cine le-a creat?”

Studentul iarasi nu raspunde, asa ca profesorul repeta intrebarea.

„Cine le-a creat?”

Niciun raspuns. Deodata, profesorul incepe sa se plimbe in fata clasei. Studentii sunt uimiti.

„Spune-mi, continua el adresandu-se altui student, crezi in Iisus Hristos, fiule?”

Vocea studentului ii tradeaza nervozitatea.
„Da, dle profesor, cred.”

Batranul se opreste din marsaluit.

„Stiinta spune ca ai 5 simturi pe care le folosesti pt. a identifica si observa lumea din jurul tau. L-ai vazut vreodata pe Iisus?”
„Nu, dle. Nu L-am vazut.”

„Atunci spune-ne daca l-ai auzit vreodata pe Iisus al tau?”
„Nu, dle, nu l-am auzit.”
„L-ai simtit vreodata pe Iisus al tau, l-ai gustat sau l-ai mirosit? Ai avut vreodata o experienta senzoriala a lui Iisus sau a lui Dumnezeu?”

„Nu, dle, ma tem ca nu.”
„Si totusi crezi in el?”
„Da.”
„Conform regulilor sale empirice, testabile, demonstrabile, stiinta spune ca Dumnezeul tau nu exista. Ce spui de asta, fiule?”
„Nimic, raspunde studentul. Eu am doar credinta mea.”
„Da, credinta”, repeta profesorul.
„Asta e problema pe care stiinta o are cu Dumnezeu. Nu exista nicio dovada, ci doar credinta.”

Studentul ramane tacut pt. o clipa, inainte de a pune si el o intrebare.
„Dle profesor, exista caldura?”

„Da.”
„Si exista frig?”
„Da, fiule, exista si frig.”
„Nu, dle, nu exista.”
Profesorul isi intoarce fata catre student, vizibil interesat. Clasa devine brusc foarte tacuta. Studentul incepe sa explice.
„Poate exista multa caldura, mai multa caldura, super-caldura, mega-caldura, caldura nelimitata, caldurica sau deloc caldura, dar nu avem nimic numit “frig”. Putem ajunge pana la -237,15 grade sub zero, ceea ce nu inseamna caldura, dar nu putem merge mai departe. Nu exista frig – daca ar exista, am avea temperaturi mai scazute decat minimul absolut de -237,15 grade. Fiecare corp sau obiect e demn de studiat daca are sau transmite energie, si caldura e cea care face ca un corp sau material sa aiba sau sa transmita energie. Vedeti, dle, frigul e doar un cuvant pe care il folosim pentru a descrie absenta caldurii. Nu putem masura frigul. Caldura poate fi masurata in unitati de măsură a energiei, deoarece caldura este energie. Frigul nu e opusul caldurii, dle, ci doar absenta ei.”

Clasa e invaluita in tacere. Undeva cade un stilou si suna ca o lovitura de ciocan.
„Dar intunericul, domnule profesor? Exista intunericul?”
„Da, raspunde profesorul fara ezitare. Ce e noaptea daca nu intuneric?”

„Din nou raspuns gresit, dle. Intunericul nu e ceva; este absenta a ceva. Poate exista lumina scazuta, lumina normala, lumina stralucitoare, lumina intermitenta, dar daca nu exista lumina atunci nu exista nimic, iar acest nimic se numeste intuneric, nu-i asa? Acesta este sensul pe care il atribuim acestui cuvant. In realitate, intunericul nu exista. Daca ar exista, am putea face ca intunericul sa fie si mai intunecat, nu-i asa?”
Profesorul incepe sa-i zambeasca studentului din fata sa. Gândi: „Acesta va fi un semestru bun”.
„Ce vrei să demonstrezi, tinere?”

„Dle profesor, vreau sa spun ca premisele dvs. filosofice sunt gresite de la bun inceput si de aceea concluzia TREBUIE sa fie si ea gresita.”

De data asta, profesorul nu-si poate ascunde surpriza.

„Gresite? Poti explica in ce fel?”
„Lucrati cu premisa dualitatii, explică studentul, sustineti ca exista viata si apoi ca exista moarte; un Dumnezeu bun si un Dumnezeu rau. Considerati conceptul de Dumnezeu drept ceva finit, ceva ce se poate masura. Dle, stiinta nu poate explica nici macar ce este acela un gand. Foloseste electricitatea si magnetismul, dar NIMENI nu a vazut sau nu a inteles pe deplin vreuna din acestea doua. Sa consideri ca moartea e opusul vietii inseamna sa ignori ca moartea nu exista ca lucru substantial. Moartea nu e opusul vietii, ci doar absenta ei. Acum spuneti-mi, dle profesor, le predati studentilor teoria că ei au evoluat din maimuta?”

„Daca te referi la procesul evolutiei naturale, tinere, da, evident ca da.”
„Ati observat vreodata evolutia cu propriii ochi, dle?”

Profesorul incepe sa dea din cap, inca zambind, cand isi da seama incotro se indreapta argumentul. „Un semestru foarte bun, intr-adevar”.
„Din moment ce nimeni nu a observat procesul evolutiei in desfasurare si nimeni nu poate demonstra ca el are loc, dvs. le predați studentilor ceea ce credeti, nu? Acum ce sunteti, om de stiinta sau predicator?”
Clasa murmura. Studentul tace pana cand emotia se mai stinge..
„Ca sa continuam demonstratia pe care o faceati adineori celuilalt student, permiteti-mi sa va dau un exemplu, ca sa intelegeti la ce ma refer.”

Studentul se uita in jurul sau, in clasa.

„E vreunul dintre voi care a vazut vreodata creierul domnului profesor?”

Clasa izbucneste in ras.

„E cineva care a auzit creierul domnului profesor, l-a simtit, l-a atins sau l-a mirosit? Nimeni nu pare sa fi facut asta. Deci, conform regulilor empirice, stabile si conform protocolului demonstrabil, stiinta spune – cu tot respectul, dle – ca nu aveti creier. Daca stiinta spune ca nu aveti creier, cum sa avem incredere in cursurile dvs, dle?”

Acum clasa e cufundata in tacere. Profesorul se holbeaza la student, cu o fata impenetrabila. In fine, dupa un interval ce pare o vesnicie, batranul raspunde.
„Presupun ca va trebui sa crezi, pur si simplu…”

„Deci, acceptati ca exista credinta si, de fapt, credinta exista impreuna cu viata, continua studentul. Acum, dle, exista raul?”
De data aceasta nesigur, profesorul raspunde:

„Sigur ca exista. Il vedem zilnic. Raul se vede zilnic din lipsa de umanitate a omului fata de om. Se vede in nenumaratele crime si violente care se petrec peste tot in lume. Aceste manifestari nu sunt nimic altceva decat raul.”

La asta, studentul a replicat:

„Răul nu exista, dle, sau cel putin nu există în sine. Raul e pur si simplu absenta lui Dumnezeu. E, ca si intunericul si frigul, un cuvant creat de om pentru a descrie absenta lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu a creat răul. Răul este ceea ce se intampla cand din inima omului lipseste dragostea lui Dumnezeu. Este ca frigul care apare cand nu exista caldura sau ca intunericul care apare cand nu exista lumina..”

Daca ai citit pana aici si zambesti cand ai terminat, trebuie sa stii ca studentul se numea ALBERT EINSTEIN…

Albert Einstein a scris in 1921 o carte intitulata „Dumnezeu vs. stiinta”.

Anunțuri

14 gânduri despre &8222;Dumnezeu vs. stiinta&8221;

  • Poti sa vii si cu argumente veridice? Si cu mai putina inversunare? In fond, iti poti spune si cu o vorba blanda parerea… A fi ateu nu inseamna a fi si intolerant, nu-i asa?
   In alta ordine de idei, mi se pare interesant blogul tau (mai ales ca si eu sunt o mama cu fetita la gradinita…)

   • Nu am absolut nici o inversunare. Nu as avea impotriva a ce sa fiu inversunata. Povestea asta circula de mult pe internet si a fost dezmintita de multi, se poate verifica. Daca crezi sau nu ramine la latitudinea ta.

    Nu am spus ca un atei este intolerant, doar ca Einstein nu putea aduce argumente pentru existenta unui Dumnezeu in care el nu credea.

    Da, de 7 ani fac scoala cu fetele mele acasa si sint foarte fericita ca am descoperit aceasta posibilitate.

    • Inversunarea am citit-o in cuvintele folosite de tine in comentariu (dar poate mi s-a parut…). Faptul ca circula de mult pe internet nu este tocmai un argument impotriva veridicitatii… Eu nu am citit-o, si recunosc, nici cartea lui Einstein (pe care, insa, mi-am propus s-o caut…). Cat despre cei multi care au dezmintit, cand voi intalni si eu macar unul dintre ei, care sa ma convinga, voi posta.
     Felicitari pentru curajul de a-ti educa singura fiicele acasa si succes pe mai departe in demersul tau (desigur, in USA este cu totul altceva decat in Romania – unde prima problema ar fi nerecunoasterea unui astfel de „sistem de invatamant”, ca sa-i zic asa….)! Despre homeschooling am aflat abia de 1 an si desi la inceput m-am entuziasmat si m-am tot informat pe internet, mi-am reamintit, din pacate, destul de repede, ca traiesc totusi in Romania (si „asta-mi ocupa tot timpul”, ca sa citez o vorba celebra pe-aici!)…

    • Este un punct de vedere… aparut pe un site ca oricare altul… (si cu totii stim ca Einstein a fost evreu.)
     Desigur ca m-am informat, pe Wikipedia, si despre Snopes.com si autorii lui – Barbara and David P Mikkelson si, sincera, sa fiu nu sunt foarte impresionata. Doar un punct de vedere, ca oricare altul! Daca imi venea cineva cu dovada autorului real al textului, ori cu citate relevante din Einstein atunci, da, era cu totul altceva.
     Oricum, iti multumesc frumos pentru comentarii! Ma bucur ca, astfel, te-am descoperit – foarte interesant blogul tau!
     MULT SUCCES!

 1. daysuky zice:

  Ah, si pe deasupra, Einstein era in zodia pestilor, iar eu, sincer, pana acum nu am intalnit niciun nativ din acesta zodie care sa nu aiba vreo legatura cu religia, spiritualitatea sau Dumnezeu intr-un fel sau altul :).

  • Habar nu am daca asta -i un lucru bun 🙂
   Mie-mi convine. Dar mi s-au atribuit niste „defecte” legate de zodie de-am ramas masca. Taman de la cine nu ma asteptam
   Sincera sa fiu, n-am catalogat niciodata un om dupa zodie.

   Lore, stii, nu-i asa ca stii de ce vin rar in „casa” ta? pentru ca ti se incarca pagina foarte foarte greu 🙂 Ma „blochez” ori de cate ori intru si trebuie sa astept pana se incarca si pot face scroll sa citesc ceva…..Poate ca altii nu ti-o spun, dar eu stiu ca nu o sa te superi pe mine

   Oare daca ti-ai face setarile in asa fel incat sa apara mai putine subiecte pe prima pagina, n-ar fi mai usor pentru cititorii tai? :flowers:

   • Da, cam ai dreptate in legatura cu zodiile!… Oamenii chiar nu pot fi sablonizati astfel (iata, inventez si cuvinte, la ora aceasta!…).

    Multumesc pentru observatie – si eu care credeam ca laptop-ul meu e de vina! Trebuie sa studiez partea cu setarile (momentan, nu am rabdarea necesara…). Si desigur ca nu am cum sa ma supar, ba din contra! :flowers:

  • Da, iti multumesc mult, Hapi 🙂 – tie iti datorez „mobilizarea”! Mi-a luat cateva ore bune pana mi-am dat seama ce nu era in regula, apoi ce trebuia sa fac si dupa… transformarea (avand in vedere cat de greu „mergea” si de cate ori s-a blocat).

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s