NLP – tips & tricks


Despre puterea gândului

Astăzi vom vorbi despre puterea gândului, despre cum, ceea ce gândim ne influenţează viaţa de zi cu zi. Prin viaţă de zi cu zi înţelegem job, familie, relaţiile cu prietenii.

A gândi înseamnă a imagina, a vă imagina că puteţi să…. Înainte de a face orice lucru, vă veţi gândi înainte, vă veţi gândi la modul: „A. putea să merg să fac cumpărături”; ei bine, vă imaginaţi cum ar fi să mergeţi. Dacă aveţi o senzaţie plăcută veţi merge, dacă aveţi o senzaţie extrem de neplăcută veţi face totul astfel încât să evitaţi această situaţie. De cele mai multe ori, lucrurile devin realitate după ce noi le gândim. În momentul în care putem să ne imaginăm că suntem capabili să facem un anumit lucru, acel lucru devine realitate atunci când noi l-am făcut. Ceea ce gândim, influenţează fiecare lucru pe care îl facem.

De exemplu, atunci când aveţi un prieten/o prietenă, viitor soţ/soţie, aţi avut si situaţii în care v-aţi spus “.tii, nu pot să mă văd cu el, nu pot să mă imaginez cu el în viitor.” Acest blocaj mental – a nu vă putea imagina pe dumneavoastră într-o anumită situaţie – e cel mai probabil, ca în momentul în care vă veţi afla în situaţia respectivă să nu faceţi faţă, practic să se întâmple ceea ce vă era frică, si anume că nu te înţelegeţi, că nu puteţi să vă imaginaţi.

Lucrurile devin realitate după ce sunt gândite. Gândul provoacă ceea ce urmează. De exemplu, vă imaginaţi pe dumneavoastră ca un om de succes, vizualizaţi acest lucru, cum ar fi să fiţi un om de succes si vă imaginaţi, probabil, că ar fi frumos. Mulţi oameni nu pot să se imagineze pe ei ca având succes, pur si simplu nu pot. În acel moment, de cele mai multe ori, acea persoană nici nu va fi o persoană care va avea succes. Probabil vă întrebaţi care e legătura cu realitatea. Poate sunt simple coincidenţe sau pur si simplu nu ies lucrurile asa cum presupune această putere a gândului. Lucrurile sunt extrem de simple.

În momentul în care noi ne gândim o dată la un lucru, a doua oară, a treia, a patra oară, în mintea noastră se creează anumite sinapse care ne modelează modul de a gândi. În momentul în care vă gândiţi, vă imaginaţi pe dumneavoastră ca alergând pe un teren, de exemplu, citind o carte, sau vă imaginaţi într-un club sau la o coadă la administraţie publică. Când vă imaginaţi, în realitate se întâmplă la fel. Acest lucru s-a demonstrat prin experimente, în sensul că au fost conectaţi sportivi la anumite aparate si au fost pusi să-si imagineze că sunt într-o competiţie si că aleargă, să se imagineze pe ei în competiţia respectivă. La fel, s-a organizat o competiţie si a fost din nou măsurată activitatea cerebrală.

Mintea noastră nu face foarte mare distincţie între a imagina si a face efectiv lucrul respectiv. Practic, acest antrenament mental de a ne imagina pe noi într-o anumită situaţie, ne ajută la a vedea mai usor oportunităţile. Oportunităţile există peste tot în jurul nostru, unii le văd mai mult, alţii mai puţin. Drept urmare, este esenţial să puteţi să vă vizualizaţi pe dumneavoastră într-o anumită situaţie.

Ce înseamnă acest a vizualiza? Să vă vizualizaţi, să simţiţi că sunteţi în situaţia respectivă, cu cât vă veţi gândi mai mult la situaţia respectivă, cu atât probabilitatea să se întâmple acel lucru, creste. De exemplu, aveţi examen pentru scoala de soferi si vă imaginaţi pe dumneavoastră ca făcând o greseală foarte mare. Vă imaginaţi la volan si vă gândiţi că veţi face o greseală foarte mare, nu veţi fi atent la semafor, nu veţi vedea un pieton. În acest caz, vă programaţi pe dumneavoastră să reacţionaţi într-un anumit fel, într-un anumit moment.

Adică, dacă ne-am programat pe noi, am putea să ne imaginăm că mă sui la volan, mă imaginez pe mine că văd semnele de circulaţie, schimb corespunzător vitezele s.a.m.d. Dacă noi am putut să facem mental această operaţiune, cu siguranţă o vom putea face si fizic atunci când ajungem în situaţia respectivă. Practic, această forţă a vizualizării este un antrenament mental pe care îl puteţi face în mod gratuit. Vă perfecţionaţi de fiecare dată când faceţi acest antrenament mental. Vizualizaţi, lăsaţi-vă visele să devină realitate. Nu degeaba se spune “Mi-am văzut visul cu ochii”. Acest lucru înseamnă că înainte de a se întâmpla în realitate, visaţi, vă doreaţi acel lucru si vă imaginaţi că este posibil, într-o măsură mai mare sau mai mică, dar vă imaginaţi că ar fi posibil. În momentul în care putem să ne imaginăm pe noi într-o anumită situaţie, reacţionând într-un anumit fel, ne putem imagina pe noi ca pe acele persoane care văd oportunităţile din jurul lor, cu siguranţă că si în realitate se va întâmpla acest lucru.

Există o vorbă veche care spune: ai grijă ce gândesti pentru că gândurile tale vor deveni vorbe, ai grijă ce vorbe.ti pentru că vorbele tale devin fapte. Asa este. Sau cum spunea Henry Ford: dacă tu crezi că poţi, poţi, dacă tu crezi că nu poţi, nu poţi. Prin urmare, bucuraţi-vă, bucuraţi-vă de viaţă, zâmbiţi ori de câte ori aveţi ocazia si vizualizaţi-vă pe dumneavoastră ca pe o persoană bucuroasă. Puteţi să vă imaginaţi ca pe o persoană care se bucură, care se bucură de viaţă, se bucură de prieteni, se bucură de fiecare lucru din viaţa lui. Puteţi să vă imaginaţi ca fiind o persoană care se bucură de absolut tot ce se întâmplă?

Acesta este primul pas – să vă puteţi imagina. Cu singuranţă, în momentul în care veţi avea contact cu realitatea în legătură cu acele lucruri, automat veţi avea o reacţie, în consecinţă, vă veţi bucura.

Bucuraţi-vă, zâmbiţi, pentru că merită! În plus, acest antrenament mental de a vă vizualiza într-o anumită situaţie este un antrenament mental cu rezultate imediate. Acest antrenament mental este în mod gratuit si frumuseţea lui constă în faptul că puterea gândului este nemărginită, libertatea lui este totală, vă puteţi imagina că orice este posibil. Practic, imaginaţia este o lume în care orice este posibil. Cu toate acestea, sunt persoane care nu pot să-si imagineze anumite lucruri. În momentul în care puteţi să vă imaginaţi, de cele mai ori dorinţa ta este îndeplinită. E un fel de baghetă. Dacă nu puteţi să vă imaginaţi că veţi reusi absolut deloc, în acel moment lucrurile vor merge extrem, extrem de greu. Prin urmare, îndrăzniţi, visaţi, pentru că merită! Bucuraţi-vă de viaţă, bucuraţi-vă de slujbă si lasaţi-vă dorinţele, lăsaţi- vă visele să devină realitate. Trebuie doar să le lăsaţi.

Mult succes!

Exerciţiu – cum săţi declanşezi o stare de bine

Sunt fel şi fel de metode destul de simple prin care poţi săţi declansezi o stare de bine. Richard Bandler este un vârf de lance atunci când vorbim de a rezolva lucrurile rapid în maniere foarte simple. Richard Bandler era foarte interesat de o metodă folosită de un saman pentru declansarea stărilor de bine, astfel că indiferent cât a insistat Bandler, samanul nu i-a împărtăsit secretul. Legenda spune că Richard Bandler a smuls cu forţa secretul ţinându-l pe saman deasupra unei prăpăstii, până când acesta i-a împărtăsit secretul. Atunci când ne simţim bine sau rău avem anumite senzaţii în corpul nostru. Teama o simţim în piept, bucuria în stomac sau într-un alt mod propriu fiecărui om. Oamenii, de exemplu, atunci când sunt nevoiţi să ţină o prezentare, teama le inundă tot corpul ca un fluid, sau simt cum le coboară din piept în picioare, sau într-un alt fel. Dacă ar fi să ne gândim la guvernarea ţării, e mai puţin important de dezbătut de ce suntem în situaţia în care suntem, cel mai important lucru ar trebui să fie găsirea unor soluţii rapide. De multe ori, problemele nu se rezolvă de la sine, doar cunoscând cauza. Astfel, si metoda lui Bandler se bazează pe găsirea unei soluţii rapide care să aibă un efect imediat. Problemă de rezolvat: ai o stare apatică, lipsită de motivaţie, sau eşti lipsit de energie, etc. Cauzele unor asemenea probleme sunt simple de cele mai multe ori, facturi, rate la bancă , sefi sau colegi nesuferiţi, etc. Pentru a rezolva asemenea probleme primul lucru pe care-l poţi face este săţi declansezi o stare de bine care să te ajute să te mobilizezi si săţi recapeţi energia. Tehnica e simplă, cu o singură condiţie: să vrei într-adevăr săţi schimbi starea si să parcurgi exerciţiul până la capăt. Exerciţiu –

Cum să te simţi mai bine (o vreme)

Pasul 1 – identifică un moment (o situaţie) în care te-ai simţit excelent. Încercaţi să faceţi o ”călătorie” în acel moment. Observaţi ce simţeaţi în acel moment, ce vedeaţi, ce auzeaţi. Faceţi acest pas în acel moment si încercaţi să retrăiţi momentul.

Pasul 2 – concentrează-te asupra senzaţiilor din corp, încearcă să respiri la fel, să simţi la fel. Poate vezi si o imagine mare, sau o imagine mică la o anumită distanţă în raport cu corpul tău. Poţi încerca să închizi si ochii dacă te ajută si poţi vedea şi intensifica culorile imaginii daca te simţi confortabil. Vedeţi, auziţi si simţiţi la fel.

Pasul 3 – observă senzaţia din corp, unde este şi încearcă să o descrii (culoare, densitate, mărime, formă, statică sau în mişcare, etc). Poate este în piept, poate într-un anume loc în stomac. Dacă te concentrezi, vei vedea că are si o anumită culoare, poate albă, rosie, verde, galbenă sau orice altă culoare. Găseşte această senzaţie în corp, simte ce mărime si ce formă are.

Pasul 4 – dacă te vei mai concentra puţin, vei observa că această senzaţie are o anumită miscare. Dă-i voie să se miste si observă în ce sens se mi.că. Observă dacă se roteste pe orizontală sau pe verticală. Acum este momentul-cheie, intensifică senzaţia şi roteşte-o în tot corpul în sensul pe care l-ai găsit, cu viteză din ce în ce mai mare şi din ce în ce mai intensă. Roteşte-o pentru început în cercuri mici, apoi în cercuri mai mari si din ce în ce mai mari, până când vei simţi că acea senzaţie ţi-a inundat tot corpul. Permite acestei senzaţii să inunde tot corpul, fiecare celulă, începând de la cap până în vârful degetelor de la picioare. Acest proces poţi să-l faci timp de 1-4 minute până când simţi că tot corpul tău este plin de acea senzaţie plăcută, de o anumită culoare si de o anumită densitate.

Pasul 5 – gândeste-te acum ce vei face în viitor (o zi, două, săptămâni) şi roteşte în continuare această senzaţie! Poate te gândeşti la viaţa personală sau poate la cea profesională, poate la o vacanţă sau poate la un proiect pe care-l aveţi în desfă.urare.

Pasul 6 – fii surprins acum ca te simţi mai bine 🙂 Lasă această senzaţie să meargă cu tine în viitor. Acum te simţi mai bine, poate zâmbesti sau poate te gândesti că este mult prea simplu. Bucură-te de senzaţia pe care o ai. Acum poţi să porţi această stare de bine cu tine si poţi să alegi dacă vei repeta acest exerciţiu. Poţi să-l repeţi acum sau peste câteva ore.

Observă efectul magic al acestui exerciţiu si fii constient de cât este de u.or să te simţi mai bine. Sper că acest exerciţiu a avut asupra ta un impact pozitiv. Dacă ai ales să nu faci acest exerciţiu este posibil chiar să nu vrei să te simţi mai bine, ceea ce nu-i un lucru neapărat rău. Este alegerea ta. 

După cum bine vedeţi, Programarea Neurolingvistică (NLP) oferă instrumente simple, aplicabile care îţi pot face o viaţă mai frumoasă!

Vă doresc să vă simţi mai bine în următoarea perioadă si să repetaţi acest exerciţiu ori de câte ori vă doriţi.

Închei spunându-vă o maximă care îmi place foarte mult: ”Fiecare om este ceea ce este datorită alegerilor pe care le face”.

tipstricks-pentru-a-fi-mai-fericit-marian-rujoiu-Extreme-Training


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s