Decalogul realizării țelurilor tale
Majoritatea oamenilor care își scriu la început de an obiective de realizat, uită de lista respectivă în aproximativ o lună de la redactarea ei.
Nu știu dacă ai scris sau nu o astfel de listă în decembrie anul trecut, dar ceea ce urmează să afli în continuare îți poate schimba literalmente nu viața – ci felul în care o trăiești zi de zi.
Realizarea scopurilor personale nu este un moft sau o preferință a oamenilor “de succes”. Este pur și simplu modul cel mai bun prin care îți poți construi zilnic fericirea personală.
Conform studiilor psihologice (Harvard) oamenii care realizează țelurile pe care și le-au propus sunt mai fericiți și mai motivați de propriile lor succese decât cei care au realizări ocazionale. Îndeplinirea propriilor obiective în mod consecvent, iar și iar, pare să fie cel mai bun mod prin care oamenii fericiți își mențin această stare la cote constant înalte.
Cu strategia care urmează poți face și tu la fel. Tot ce ai de făcut este să urmezi cei 10 pași în următoarele 30 de zile. După acest interval, vei decide pentru tine dacă acest sistem este bun sau nu.
Asadar, să începem:
1. Scrie pe hârtie scopul tău major – obiectivul tău esențial pentru următorii 2-3 ani.
Alege un obiectiv care odată îndeplinit va face o diferență majoră în bine în viața ta în anii ce vor urma. Nu te uita la ce vor/fac alții. Uită-te la tine în suflet ! Ce ți-ai propune să faci în următorii 2 sau 3 ani dacă ai fi convins că e imposibil să eșuezi și dacă ai fi convins că astfel viața ta se transformă într-o capodoperă ?
2. Identifică obstacolele pe care le ai de depășit ca să îți atingi obiectivul. Care este cel mai important dintre ele ? Notează-l si examinează-l cu atenție.
3. Identifică ce cunoștințe sau abilități ar fi de dorit să obții ca să depășești obstacolul și să îți atingi obiectivul și mai ales care este cea mai importantă abilitate / obicei pe care ar trebui să o/îl dobândești la nivel de excelență ca să îți atingi cu siguranță obiectivul.
4. Identifică oamenii de la care ai nevoie de ajutor sau resurse și cum anume îl vei solicita/obține. Fă o listă cu experți (cei care te pot învăța) și una cu motivatori (cei care te pot motiva/inspira). Dacă un nume se regăsește în amândouă, ai noroc. Ai făcut rost de un potențial mentor.
5. Fă o listă cu TOATE activitățile pe care ai nevoie să le faci ca să îți atingi obiectivul.
Să participi la un curs, să te întâlnești cu mentorul tău, etc. Adaugă la listă și idei noi care îți vin pe măsură ce muncești la pregătirea obiectivului tău.
6. Organizează lista pe două criterii: secvențialitate și priorități – o listă cu ce ai de făcut cel mai urgent și una ce este cel mai important.
Este important ca activitățile să fie clar explicate – o altă persoană care citește lista să își poată face o imagine clară a acțiunii, fără să mai ceară explicații.
7. Pe baza listelor de mai sus fă un plan prin organizarea activităților pe pași, după care decide că vei acționa în fiecare zi, pas cu pas, fără compromisuri.
8. Organizează pașii de mai sus pe luni și chiar săptămâni, astfel încât să știi exact ce ai de făcut și când.
9. Scrie clar si in detaliu un obiectiv pe care sa il indeplinesti în următoarele 30 de zile. Acest obiectiv este primul pas MARE către scopul tău major (ales în pasul 1). Apoi, stabileste borne de timp (sub-deadline-uri) astfel incat sa iti poti verifica progesul (de exemplu, ce ai de făcut în primele 10 zile, apoi în următoarele 10 si apoi in ultimele 10 zile din interval ).
10. Identifică în fiecare zi care este cel mai important lucru pe care îl ai de făcut ca să te apropie de obiectiv cel mai REPEDE.
FOCALIZEAZĂ-te exclusiv asupra acelui “cel mai important lucru” până când l-ai finalizat (realizat 100%). Apoi, treci la următorul…
Din practică am observat că sunt de fapt două părți ale realzării oricărui țel:
clarifică la maximum ce vrei să obții (get clear)
acționează consecvent până când atingi rezultatul dorit (get going)
Ceea ce ai făcut prin citirea acestui articol și prin parcurgerea celor 10 pași este doar prima parte.
A doua parte…. urmează !Așa că… GET GOING !
PS:
Ai nevoie de 4 prieteni ca să nu mori de inimăIn anul 2001 la Centrul de cercerări medicale al Universității Duke s-a făcut un studiu privind riscul de deces al bolnavilor de inimă. Desfășurat pe o durată de 4 ani, studiul a relevat un fapt neașteptat:
Factorul determinant al riscului de deces pentru bolnavii cardiaci este numărul de prieteni.
Mai exact, persoanele din grupul celor “izolați” (cei cu mai puțin de patru prieteni) aveau de patru ori mai multe șanse de a muri în urma unei boli cardiace.
Cercetătorii au presupus însă că rezultatele studiului sunt influențate și de alte variabile, cum ar fi stressul, venitul, mediul social, viciile, stadiul bolii, etc. Pentru a evalua și acești factori, ei au efectuat câteva studii statistice complementare pe 430 de pacienți și nici unul dintre factorii menționați nu s-a dovedit responsabil pentru rata de mortalitate mare a pacienților izolați (fără prieteni).
Următoarea întrebare pe care și-au pus-o cercetătorii a fost: “Se poate trage concluzia că un număr cât mai mare de prieteni te protejează împotriva bolilor de inimă ?”. Răspunsul s-a dovedit a fi din nou, un răsunător “NU”. Participanții la sondaj care aveau 5, 6 sau 7 prieteni apropiați aveau aceeași rată de supraviațuire ca cei cu patru prieteni.
Rezultă de aici că este foarte important să ai câțiva prieteni de bună calitate (patru, mai precis), ceea ce nu te obligă să fii o ființă socială exacerbată sau un relaționist de profesie.
Spun asta pentru că unii oameni preferă să socializeze mai rar, ceea ce nu înseamnă deloc că sunt niște inadaptați, iar alții preferă să facă “băi de mulțime” cât mai dese, ceea ce nu înseamnă în mod necesar că dezvoltă prietenii mai durabile decât cei din prima categorie.
Peste un anuit nivel (patru prieteni), când tragi linie și calculezi rezultatul, ceea ce contează este calitatea prieteniilor pe care le ai, nu cantitatea lor.
Informația asta se găsește în cartea lui Tom Rath, Prieteni Esențiali, publicată și la noi de editura ALL (pagina 35).
In carte se mai vorbește, printre altele, de importanța prieteniei la serviciu si de faptul că ideea la modă numită “echilibru muncă viață” este o “tâmpenie”.
Subscriu !
În plus, îți sugerez ca anul acesta să îți faci o listă cu cei mai importanți oameni pe care îi ai sau vrei să îi ai aproape de tine și să începi să faci ceva ca să construiești aceste relații care îți protejează viața.(autor: Andy Szekely http://www.andyszekely.ro/)