Citat

De ce voiau germanii ca Grecia să fie lăsată să dea faliment


Conform unui studiu, nu mai puţin de 92% din germani voiau ca Grecia să fie lăsată să dea faliment, mai degrabă decât a fi salvată. Care sunt motivele?

În primul rând, Germania va avea cea mai mare contribuţie în ajutorul acordat Greciei, guvernul de la Berlin fiind nevoit să scoată din buzunar nu mai puţin de 25 de miliarde de euro.

Apoi, nemţii sunt contrariaţi de faptul că grecii protestează când e vorba de măsuri drastice în condiţiile în care:

– Pensia unui grec reprezintă 80% din salariu, în timp ce pensia unui german reprezintă 46% din salariu.

– Un grec are 14 salarii pe an, în timp ce un german are 12.

– Un grec ajunge la pensie după 35 de ani de muncă, in timp ce un german munceşte 45.

Conform CNN, un muncitor grec ar fi declarat pentru New York Times: „Am dat lumii democraţia. Acum aşteptăm de la Uniunea Europeană să ne sprijine”.

Vedeti AICI

Tratatul de la Maastricht, din februarie 1992, prevede faptul că un stat nu trebuie să aibă o datorie publică mai mare de 60% din PIB şi un deficit bugetar  mai mare 3%. Grecia avea deja probleme cu aceste criterii, iar odată cu împrumutul luat de la FMI şi UE, normele de la Maastricht par să nu mai au nicio relevanţă pentru nimeni.

Articolul 104c al Tratatului mai sus amintit spune că excesele sunt permise numai în cazul în care acestea nu sunt foarte mari sau/şi perioada în care este înregistrat excesul de deficit sau datorie publică este scurtă.

Unul dintre motivele pentru care au existat voci care nu au fost de acord cu sprjinirea Greciei a fost tocmai această abatere a Uniunii Europene de la norma pe care ea însăşi a impus-o. Odată ce guvernul de la Atena a luat banii, situaţia deficitului şi a datoriei publice se va complica şi mai mult: gradul de îndatorare al statului va urca aproape de 150% din PIB în 2013.

Ideea potrivit căreia un împrumut acordat Greciei nu este o soluţie foarte viabilă a fost împărtăşită la un moment dat chiar şi de preşedintele Comisiei Europene. Astfel,  Jose Manuel Barroso, considera cu ceva timp în urmă că un pachet de sprijin financiar acordat Greciei de membrii zonei euro nu va reprezenta o acţiune de salvare.

Cine mai ţine cont  de normele UE?


Astăzi, conform raportului Eurostat, lucrurile stau în felul următor: Datoria publică a depăşit 60% din PIB în 12 state membre (Italia, Grecia, Belgia, Ungaria, Franţa, Portugalia, Germania, Malta, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Olanda).

La capitolul deficit bugetar, în 2009, statele membre cu cele mai mari deficite bugetare ca procent din PIB ERAU Irlanda, Grecia, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Letonia, Lituania, România, Franţa şi Polonia.

Grecia a hotărât să se împrumute, deşi nivelul acestei tari de îndatorare este deja foarte mare. Întrebarea care se pune acum este în ce măsură va mai putea Uniunea Europeană să pretindă membrilor săi respectarea normelor privind gradul de îndatorare, când ea însăşi nu a ţinut cont sub nicio formă de aceste praguri, singurul obiectiv fiind acela de a salva stabilitatea zone euro?

În ceea ce priveşte credibilitatea Uniunii Europene, semnalul transmis de către UE mediului internaţional odată cu salvarea Greciei este că tratatele ce prevăd ţinte de deficit şi de datorie publică nu au niciun sens din moment ce încălcarea lor nu numai că nu aduce sancţiuni, dar „vinovaţii” sunt ajutaţi.

„Un ajutor pentru un stat care nu a respectat regulile înseamnă că va trebui să-i ajuţi şi pe ceilalţi”, spunea Otmar Issing într-un editorial publicat de Financial Times.

Drept urmare, pe viitor, Uniunea Europeană va trebui să sprijine financiar orice stat membru, indiferent dacă a jucat corect sau nu, întrucât este mai mult decât clar că vorbim de ţinte de deficit şi de datorie publică existente doar pe hârtie şi în discursuri.

Mai mult,  în momentul în care situaţia Portugaliei, Italiei, Irlandei sau Spaniei se va agrava, în acel moment, dacă va fi cazul, Uniunea Europeană va trebui să scoată din nou bani din buzunar, ceea ce va fi destul de inconfortabil pentru marile economii europene, care nu sunt foarte dispuse să dea curs acestor solicitări.

Cancelarul german, Angela Merkel, este de altă părere

Cancelarul german, Angela Merkel, este de părere că sprijinul dat guvernului de la Atena nu poate fi considerat un precedent întrucât condiţiile severe impuse Greciei în schimbul unui ajutor financiar vor determina ţări din zona euro aflate în dificultate, ca Portugalia, Spania şi Irlanda, să scadă cheltuielile pentru a evita o situaţie similară.

„Toţi experţii estimează că Portugalia, Spania şi Irlanda sunt într-o situaţie mai bună ca Grecia. Aceste ţări pot vedea că drumul pe care Grecia a pornit cu Fondul Monetar Internaţional nu este uşor. În consecinţă, vor face tot posibilul să nu ajungă într-o situaţie similară şi au anunţat deja măsuri de reducere a cheltuielilor”, a spus Merkel, potrivit cotidianului german Bild am Sonntag, citat de publicaţia franceză Le Monde.

Şi totuşi Grecia „îndeplineşte” condiţiile

Grecia s-a angajat să implementeze măsuri credibile pentru reducerea deficitului bugetar şi îndeplineşte condiţiile pentru a primi ajutor financiar de urgenţă din partea statelor membre ale zonei euro.

(articole preluate si adaptate din Revista CAPITAL)

sursa

Reclame

7 gânduri despre &8222;De ce voiau germanii ca Grecia să fie lăsată să dea faliment&8221;

  • lorelei zice:

   Eu nu „ma dau savanta”, am preluat doar un articol care mi s-a parut interesant. In ceea ce priveste diferenta de salarii dintre Grecia si Germania, este evident ca aceasta exista, cum este evident ca nivelul de trai al nemtilor este mai ridicat (de aceea exista atatia emigranti greci in Germania si nu viceversa)! Dar aceasta nu inseamna ca articolul din „CAPITAL” minte.
   Ideea este ca atunci cand venim cu completari sau corectii sa citam si surse credibile. Ati avansat niste sume privind salariul grecului, fara a preciza ca este vorba despre salariul minim pe economie, insa nu ati venit si cu suma corespunzatoare pe care o castiga neamtul.
   Toate cele bune!

   V.M.

   P.S.
   Sa stiti ca si eu sunt afectata de masurile din Romania si sunt la fel de suparata ca si dvs. pe toti cei care ne conduc si ma gandesc serios sa incerc sa emigrez in Canada, Australia sau Noua Zeelanda…

   • nu la tine ma refeream cand am vorbit de savanti ci la cei care scriu articolele, precum si la germani. nu-l acuz pe omul de rand pentru ca el isi ia informatia din presa sau de la tv, iar informatiile sunt astfel date incat sa construiasca o anumita opinie. putini sunt cei care cauta surse alternative de informare pentru a-si forma o opinie cat de cat corecta. sincer te sfatuiesc sa nu pleci nicaieri, mai ales in tarile pe care le-ai insirat. e mai rau decat in Romania. salariul grecului ti l-am spus pentru ca eu locuiesc in Grecia si ce ti-am spus nu e minimul pe economie ci mediu. asa castiga un om obisnuit. in Germania se castiga intre 1500-2000 de euro, la fel si in Italia. stiu pentru ca aici, in Grecia, sunt o multime de nemti, si am stat de vorba cu ei. in Italia am prieteni (italieni, nu romani) si rude.

    • lorelei zice:

     Mai stiu si eu cate ceva despre Germania, de vreme ce am lucrat acolo (HANOVRA si FRANKFURT), legal, prin Ministerul Muncii, vreo 2 ani.
     Pe de alta parte, chiar si un om de rand ca mine (absolventa de ASE, MBA si in curand si DREPT), isi poate da seama, din ceea ce ati scris dvs., care locuiti in Grecia, ca redactorul CNN (preluat de revista CAPITAL) chiar s-a documentat cand a spus ca pensia grecilor reprezinta 80% din salariu. Altfel, l-ati fi contrazis, dar nu ati facut-o.
     Nu stiu ce studii aveti dvs., dar ma vad nevoita sa ma repet: Grecia nu a ajuns la nivelul de dezvoltare economica din Germania pentru a avea pretentia sa aiba salarii similare.
     In final, va multumesc pentru sfaturi (daca as avea pana in 35 de ani, chiar n-as mai sta pe ganduri in ceea ce priveste emigrarea). Iar in Canada si Noua Zeelanda au emigrat 2 amice de-ale mele, ambele la varsta de 35 de ani: una era somera in tara – absolventa de 2 facultati, cealalta – inginer geolog, a lucrat 18 ani intr-o biblioteca din Galati. Ambele o duc mult mai bine acolo decat in Romania: au urmat niste cursuri pentru a li se recunoaste studiile superioare si au joburi foarte bune si bine platite.
     Sanatate si toate cele bune va doresc!

 1. @ Lorelei
  Am terminat dreptul si psihologia si ma aflu legal in Grecia. am familie aici. procentul e corect, restul nu. cand vei intelege ca totul este doar o politica pentru a distruge natiunile, vei intelege si ce ti-am spus eu. poporul grec n-a furat nimic, dar trebuie sa plateasca. daca crezi ca asta e corect, atunci n-are rost sa mai polemizam. ca economist te inteleg. face parte din meserie manipularea cifrelor si situatiilor. indiferent de meseria pe care ne-o alegem, eu personal consider ca trebuie sa ne pastram coloana vertebrala si sa sustinem adevarul. cu orice risc. Dumnezeu sa-ti ajute!

  • lorelei zice:

   Nici poporul roman nu a furat nimic si trebuie sa plateasca, asadar suntem in aceeasi situatie, iar eu ma simt solidara cu poporul grec.
   Dar, intr-adevar, nu are rost sa mai polemizam, pentru ca nu acesta a fost scopul meu, preluand acel articol.
   Poate ca am vrut sa citeasca si altii ca nici pentru noi, romanii, Vestul (Germania) nu e dispus/a sa plateasca si de aceea suntem noi, oamenii de rand pusi sa platim!…
   Poate ca am vrut sa afle mai multi si faptul ca exista state vestice cu deficit bugetar mai mare decat al Romaniei (poate si decat al Greciei), precum Irlanda, Portugalia etc., dar acestea beneficiaza de clementa cand este vorba despre aplicarea regulilor de catre EU…
   Violeta M.

   P.S.
   Nu am fost nici in urma cu 5 ani (cand RO a fost primita in EU) si nu sunt nici acum o pro-EUropeana!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s