Citat

Experiment social: cat de deschisi mai suntem sa vedem Frumusetea?


Washington Post a organizat in ianuarie 2007 un experiment social asupra perceptiei, gustului si prioritatilor oamenilor.
In statia metrou L’enfant Plaza din Washington, DC, intr-o zi friguroasa, un om cu o vioara a cantat sase piese de Bach timp de aproximativ o ora. In timpul acesta aproximativ 2000 de oameni au trecut prin acea statie, majoritatea in drum spre serviciu. Iata mai jos o secventa filmata din acest experiment:

<object width=”640″ height=”385″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/hnOPu0_YWhw&color1=0xb1b1b1&color2=0xd0d0d0&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1″></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowScriptAccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/hnOPu0_YWhw&color1=0xb1b1b1&color2=0xd0d0d0&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1” type=”application/x-shockwave-flash” allowfullscreen=”true” allowScriptAccess=”always” width=”640″ height=”385″></embed></object>

Dupa vreo trei minute un om intre doua varste l-a observat si s-a oprit sa-l asculte pentru cateva secunde, apoi a grabit pasul, manat probabil de programul sau strict.
Dupa 4 minute: violonistul a primit primul sau dolar… o femeie i l-a aruncat in palarie fara sa se opreasca.
Dupa 6 minute: un tanar se reazema de perete ca sa-l asculte, dupa care se uita la ceas si pleaca in trap usor spre peron.
Dupa 10 minute: un copil de 3 ani se opreste in fata muzicianului, dar maica-sa il trage grabita de hainuta. Copilul se mai opreste odata sa-l priveasca pe violonist, dar maica-sa il impinge nervoasa inainte, asa ca cei doi se misca, el inrorcand capul din cand in cand. Lucrul asta se repeta cu mai multi copii iar parintii ii imping de la spate, grabiti sa ajunga la treburile lor.
Dupa 45 minute: numai sase oameni s-au oprit sa-l asculte pentru cateva momente. Circa 20 au aruncat niste bani. Omul a colectat in total $32.
Dupa o ora: omul a terminat de cantat si s-a lasat tacerea. Nimeni nu l-a observat, nimeni nu l-a aplaudat…

Nimeni n-a remarcat, dar acesta era Joshua Bell, unul dintre cei mai buni muzicieni ai lumii. El a interpretat cateva din cele mai dificile piese scrise vreodata, pe o vioara estimata la $3,5 milioane. Cu cateva zile inainte, umpluse o sala de concerte din Boston. Valoarea medie a biletelor $100. Problemele care s-au pus in acest experiment social:
– Intr-un loc nepotrivit, la o ora nepotrivita, suntem in stare sa percepem frumusetea? – Ne oprim s-o admiram?
– Putem, oare, sa recunoastem talentul intr-un context neasteptat?
O concluzie posibila in urma acestui experiment, ar fi aceasta: daca nu avem cateva momente sa-l ascultam pe unul dintre cei mai buni solisti ai lumii cantand cea mai buna muzica scrisa vreodata pe unul din cele mai bune instrumente facute vreodata, oare de cat de multe alte lucruri, minunate, ne lipsim in existenta noastra?
Sau mai bine zis, la cate lucruri bune si frumoase suntem obligati sa renuntam / sa le ignoram atunci cand traim intr-o societate, sau un sistem social ca acela pe care il suportam acum cu greu?
Si cat de mult reusim sa le recunoastem valoarea celor din jur, si cat de mult au ei sansa sa ne recunoasca valoarea in ritmul nebun al vietii asa cum a ajuns sa fie ea astazi?
Caci nu atat individul cat sistemul social din care facem parte in aceste vremuri pare vinovat de rezultatul acestui experiment… sa nu uitam ca cei mai atrasi de sunetul viorii au fost copii care mai aveau un strop de inocenta…

<object width=”640″ height=”385″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/DvlTuBnpKpc&color1=0xb1b1b1&color2=0xd0d0d0&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1″></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowScriptAccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/DvlTuBnpKpc&color1=0xb1b1b1&color2=0xd0d0d0&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1” type=”application/x-shockwave-flash” allowfullscreen=”true” allowScriptAccess=”always” width=”640″ height=”385″></embed></object>

Articol preluat de pe site-ul DaMaiDeparte.ro – Comunitatea oamenilor interesati de dezvoltare personala.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Experiment social: cat de deschisi mai suntem sa vedem Frumusetea?&8221;

 1. danruget zice:

  Cred ca oricui i s-ar putea intampla la un moment dat asa ceva. La metrou cel putin unde toata lumea se grabeste, este cu atat mai greu sa te opresti si sa asculti muzica. Poate unii se simt rusinati sa asculte muzica. Asta am observat-o in multe locuri. Fiecare arunca cate un banut, dar nu sta nici macar 2 minute sa asculte pentru ce a dat banii :). As fi vrut sa vad acest experiment desfasurandu-se in centrul orasului, ca o comparatie…
  Astept sa vad acest experiment social la metrou Crangasi :)).
  O zi frumoasa!

  • lorelei zice:

   Da, la metrou, in general, lumea se grabeste (dar nu „toata lumea se grabeste”)!
   Insa, nu ti s-a intamplat niciodata sa asculti o muzica frumoasa (sunt uneori – e adevarat, foarte rar – si folkisti foarte talentati!) si sa-ti fie, pur-si-simplu, jena sa dai bani? Adica, muzica este atat de bine interpretata, incat ai impresia ca acel artist s-ar simti jignit daca ai trece grabit si nepasator pe langa el, aruncandu-i o moneda – in loc sa te opresti si sa-i asculti muzica? Mie mi s-a intamplat (si nu o singura data!).
   Pe de alta parte, daca tot esti de parare ca peste tot, lumea se grabeste, cum crezi ca s-ar schimba lucrurile daca experimentul ar avea loc la Crangasi?
   Eu nu cred deloc ca graba este principalul motiv pentru nepasarea oamenilor!!!…
   Mai gandeste-te!!!
   O saptamana cu spor!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s